C300

СКАНДАЛ: Натискачите на копчета в НС оставят българското небе без охрана с подаръка за Киевския режим

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Секретарят на президента Румен Радев по сигурността и отбраната и бивш служебен военен министър Димитър Стоянов нападна остро управляващите за решението да се дадат ракети от комплексите С-300 на Киев. Той обяви решението за скандално и нарече депутатите обикновени натискачи на копчета. Държавният глава и Стоянов бяха хората, които през цялата война отказваха да дадат на Украйна тежка техника.

„Нито парче от ракета не трябва да излиза от българската армия конкретно за този комплекс.

Някой може ли да прогнозира от тези граници сега, дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море и дали някой дрон няма да прелети над България. Точно затова са необходими зенитно-ракетните комплекси. Трябва да имаме способности да защитим нашето небе“, обяви Стоянов по Би Ти Ви. 

„Вчерашното решение на Народното събрание е скандално – с темповете, с които беше вкарано. Скандално е с това, че превърна депутати, които така и не разбраха за какво гласуват, в обикновени натискачи на копчета. Това беше емоционално, но не и рационално решение. Това е най-малкото за скандал“, допълни той.

По думите му решението на Народното събрание е отворено и неправилно. „Когато написаха „неизправни ракети“, дали депутатите знаят какво се крие зад „неизправни“? Неизправна ракета не означава неработоспособна. Тя може да поразява въздушни цели. Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документация. Тези параметри са срокови.

До 12 часа могат да бъдат изправни, в 12,01 часа могат да бъдат неизправни до една. Това е отворено решение, което позволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите на зенитните ракетни комплекси С-300″, обяви Стоянов и добави: „Да бяха записали определена бройка. Броят на ракетите е изключително ограничен“.

Реклама

На въпрос „Ще намалим боеспособността на българската армия ли?“, бившият военен министър отговори: „Вие го казахте, аз го потвърждавам.“

Президентът Румен Радев и военният му министър на няколко пъти, докато управляваха със служебно правителство, даваха да се разбере, че Киев иска С-300 и МиГ-29, но те няма да дадат нищо от това тежко въоръжение.

„Българските ВВС нямат правомощия да дават оръжия и военна техника. Във ВВС констатирахме неизправност в определен брой ракети. Това е докладвано по команден ред. ВВС не дава, а констатира. Всички ракети подлежат на проверка пред определен период”. Това обяви бригаден генерал Петьо Мирчев, зам.-командир на ВВС и човекът, който отговаря за ПВО, по Нова тв.

„В случая тестът показа, че ракетите имат неизправност, която се е получила в резултат на дългогодишната им експлоатация. Във ВВС ние не ги използваме тези ракети в момента, защото съгласно ръководството при констатиране на неизправност ракетите се сваля и се изпраща в завода-производител. Те се съхраняват в склад в момента”, поясни той.

„Придобили сме ги в края на 80-те години и България не разполага с капацитет за ремонт на тези ракети. Те са разположени в херметически затворени контейнери. Ние нямаме достъп до тях, за да извършваме ремонтни дейности”, добави заместник-командирът на ВВС.

По темата дали ще се отрази изпращането на ракетите на българската армия, ген. Мирчев уточни, че бойното дежурство, което се носи, за да се осигури въздушния суверенитет на България, не е прекъснато. „Не е тайна, че в резултат на конфликта между Русия и Украйна все по-трудно става поддържането на бойна техника, която е съветско производство. Затова стартирахме мероприятия за придобиването на нови зенитно-ракетни комплекси”, каза още той.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар