Лозан Панов Елисавета

Скандал! Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства предоставя следната информация относно извършвани проверки по чл. 34б, ал. 1 от ЗСРС: В периода от 01.05.2021 г. до 30.09.2021 г. в НБКСРС са постъпили 116 сигнала от граждани, с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. От тях 64 сигнала са от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии, и участници в протестите през лятото на 2020 г. По повод медийни публикации и постъпило писмо от Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията при 46-тото Народно събрание на Република България, НБКСРС се самосезира по отношение на 141 гражданина. Към настоящия момент са приключили 202 преписки. Проверките по 55 преписки продължават. Резултатите от проверките се отразяват в доклади на проверяващи групи, които съдържат констатации, анализ и предложения за решения. Докладите се приемат на заседание на НБКСРС. В хода на проверките Националното бюро е констатирало, че спрямо 37 гражданина са искани, разрешени и прилагани СРС. От приключилите до момента проверки е установено, че по отношение на две лица са били използвани неправомерно СРС, за което на основание чл. 34е, ал. 5 и ал. 6 от ЗСРС са уведомени компетентните държавни институции. При спазване на разпоредбите на чл. 34ж от ЗСРС Националното бюро уведомява служебно гражданите, че спрямо тях са били прилагани неправомерно СРС.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, също е купила изключително изгодно апартамент в София от нашумялата в последната седмица компания за луксозни имоти “Артекс”.

Жената на Лозан Панов с жилище от "Артекс" за 225 евро/кв.м

От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. “Артекс Инженеринг” продава на “Ганева 2000” ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража от по 19.5 и 19.7 кв. м, в кооперация на ул. “Елемаг” № 32 в елитния столичен квартал “Изгрев”. За тях тя е платила общо 93 004.50 лв., което прави по 225 евро/ кв.м. Фирмата “Ганева 2000” е собственост на Елисавета Панова, съпруга на шефа на ВКС, който през последните години е обект на проверки от страна на НАП.

Сделката е станала около две години преди Елисавета Ганева да се омъжи за Лозан Панов през февруари 2015 г. Техни кумове са собствениците на “Артекс” Весела и Пламен Мирянови.

Пред “Капитал” Елисавета Панова твърди, че към момента на сключване на договора и изграждането на сградата тя не е имала отношения с Лозан Панов. Заявява още, че тя му е наложила кумовете, с които развила приятелски отношения покрай строежа на сградата.

Елисавета Панова обяснява, че купила имота на зелено и по тази причина цената е толкова изгодна. Според нейните обяснения пред “Капитал” фирмата ѝ “Ганева 2000” сключва договор с “Артекс” да построи и продаде в завършен вид жилището и двата гаража за общата сума от 81 000 евро, които са платени на две вноски – 53.4 хил. евро първоначално и 26.5 хил. евро при въвеждане на сградата в експлоатация. Това прави 382 евро/кв. м. Към тази цена трябва да се прибавят още 25 хил. евро, които са платени на “Артекс” за довършителни работи, посочва Панова.

Въпреки тези нейни обяснения сделката за апартамента ѝ е на значително по-ниска цена от тези, сключени по същото време и в същата сграда. Справка в имотния регистър за същата сграда показва, че в края на 2013 г. апартамент със същата квадратура, но на горния етаж и на един гараж към него е бил продаден на цена от 642 евро/кв.м, ако се съди по декларирания материален интерес пред Агенцията по вписванията. Сходна – 600 евро/кв. м е и цената на друг апартамент (отново на по-горен етаж и отново продаден в края на 2013 г.) в сградата. В края на 2014 г. фирма купува апартамент от 134 кв.м и гараж от 29 кв.м в същата сграда, като цената вече е 1454 евро/кв.м, пише “Капитал”.

Елисавета Панова: Всички сделки са проверявани многократно от НАП

Пред “Капитал” Елисавета Панова обясни, че по-изгодната цена, която е получила, се дължи на по-голямата първоначална вноска, която е направила. Съпругата на председателя на ВКС коментира, че към 2013 г. фирмата ѝ, през която минава част от дейността на издавания от нея немскоезичен вестник “Виртшафстблат”, е имала над половин милион натрупана и неразпределена печалба.

Тя не отрича, че е в приятелски отношения със собствениците на “Артекс”, но съпругът ѝ няма нищо общо с това. “Лозан Панов се запозна със семейство Мирянови две седмици преди да сключим брак, а изборът да станат наши кумове беше мой – заради всичко, което бях преживяла с тях в личен план, преди да се появи в живота ми Лозан Панов”, коментира Елисавета Панова

“Излиза, че “Джи Пи груп” са читави, а една от малкото фирми, която строи качествено, е напълно демонизирана. Големият журналистически въпрос за мен е какво прави “добрата” бизнес среда от фирмите в България, понеже съм свидетел на това защо бягат немските?”, казва още Панова.

Тя разказва, че живее в жилището от януари 2018 г., което лесно може да се установи от сметките за режийни. Плаща наем от 985 лв. на месец на фирмата си – обстоятелство, което било проверявано от НАП. Ползва две трети от апартамента, тъй като останалата част е незавършена.

“С голяма изненада обаче установих по средата на 2018 г., че може да се ползва и безвъзмездно от декларацията на финансовия министър Горанов и от още една на друга личност, която управлява държавни средства в лицето на Стоян Мавродиев, но продължих да издавам фактури и да реализирам несъществуващи приходи на дружеството, чийто собственик съм 100%, защото в държавата на Горанов и Мавродиев за тях важат специални правила”, коментира Панова.

Елисавета Панова припомня, че през последните две години заедно с Лозан Панов са обект на непрестанни и прецизни проверки и ревизии от страна на контролните институции. “Междувпрочем НАП много щателно провери домакинствата и на Лозан и моето за периода, в който дори не сме партньори, така че доказателства бол, ако някой ги търси. За отдаденото под наем семейно жилище декларирам получената сума и плащам също данъци за разлика от някои достопочтени управленци”, казва още Панова.

Между “Осмели се да поискаш всичко” и финото чувство за мярка

Апартаментът на Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда “Елемаг Дипломат” на едноименната улица. За високия ценови клас на имота говори и фактът, че жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс “Сграда на годината” 2014 г. с грамота, припомня “Правен свят”.

“Името на сградата напомня нещо специфично за мястото, предпочетено от посолства, като това на Германия, Русия, Япония, Аржентина. Престижът на района се дължи и на взискателните клиенти”, изтъкват предимствата на имота от строителната компания.

Подобно на сградата на Цветанов “Летера”, който е с “мощна енергийна защита на псалм 91” по думите на арх. Мирянова, блокът на семейството на председателя на ВКС има собствено лого под формата на лотос и собствено мото – “Осмели се да поискаш всичко”.

“Емблематичната визия на “Елемаг Дипломат” няма за цел да шокира и доминира. Тя излъчва класата на архитектурата, вземаща за отправна точка потребностите на човека и града, изразяваща стил и фино чувство за мярка” – така се представя сградата в рекламен материал.

Апартаментът на Панови се състои от дневна с трапезария, разположени на площ колкото една боксониера – 41 кв.м., плюс кухненски бокс, две спални от по 20 кв.м., един кабинет, две бани, два санитарни възела, мокро помещение и две тераси, посочва “Правен свят”.

Председателят на ВСК Лозан Панов подаде декларация за имотите и доходите си само пред Висшия съдебен съвет, но не и пред Сметната палата. Заради това беше глобен с 1000 лв., като санкцията беше потвърдена окончателно от Административният съд в София-град.

Семейство Панови е подложено и на пълна данъчна ревизия от страна на НАП. Към момента няма официална информация от данъчните как е приключила проверката.

Има ли конфликт на интереси?

Правен свят твърди, че евентуален мотив за изгодната цена може да се търси и в ролята, която Панов е имал като съдия във Върховния административен съд през 2013 г., когато сделката е реализирана и особено в един предходен период от неговото кариерно израстване на магистрат. В периода 2007 – 2012 г. настоящият ръководител на ВКС е бил председател на Административния съд София-град.

Проектите на инвестиционната компания “Артекс” изцяло са на територията на Столична община. Така се оказва, че в един момент голяма част от издадени предписания, забрани, наказания и други актове на местната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от проекта, през издаването на разрешения, изпълнение и така до завършването на даден обект в столицата са подлежали на съдебен контрол именно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, пише “Правен свят”.

Съпругата на Панов твърди, че към този момент не е имала нищо общо с него.

Справка на “Капитал” показа, че Лозан Панов не се е произнасял по дела, по които компанията “Артекс” е била страна, докато той е бил съдия в Административния съд.

И още един апартамент на метри от “Витошка” за 1100 евро/кв.м

Фирмата на Елисавета Панова “Ганева 2000” купува и още един апартамент в центъра на София на метри от Съдебната палата и бул. “Витоша”, показва справка в Имотния регистър.

Жилището от 56 кв. м се намира в стара реновирана кооперация на ул. “Иван Денкоглу” 24. То е купено на 22 юни 2016 г., като материалният интерес по сделката е 121 261.46 лв. Това прави цена от 1110 евро/кв.м.

За сравнение цените в този район в зависимост от състоянието на сградата са се оферирали между 1500 до 2500 евро/кв.м, показва справка в сайтове на агенции за имоти.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар