Скандал на Острова: Британските власти крили за заразена кръв от САЩ

Скандал на Острова: Британските власти крили за заразена кръв от САЩ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скандалът със заразената кръв във Великобритания не е бил случайност, а вина носят лекари и поредица от правителства, което е довело до смъртта на 3 000 души и заразяването на хиляди други с хепатит или ХИВ, показаха резултатите от публично разследване, цитирани от Ройтерс.

Председателят на разследването Брайън Лангстаф заяви, че през 70-те и 80-те години на миналия век заразена кръв и кръвни продукти са били преляти на повече от 30 000 души от финансираната от държавата Национална здравна служба на Великобритания. Това е довело до разрушаване на живота, мечтите и семействата им.

Правителството е скрило истината, за да “запази достойнството си и да спести разходи”, добави той, като подчерта, че прикриването на истината е било “по-изтънчено, по-всеобхватно и по-смразяващо по своите последици” от всяка организирана конспирация.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че това е “ден на срам за британската държава”. “Резултатът от това разследване трябва да разтърси нацията ни до основи”, подчерта той, като добави, че правителството и институциите са се провалили по потресаващ начин.

“Искам от все сърце да поднеса недвусмислени извинения за тази ужасна несправедливост”, заяви той пред парламента и обеща пълна компенсация на засегнатите.

Семействата на жертвите и оцелелите от години търсят справедливост. Според Лангстаф, който ръководеше продължилото 6 години разследване, мащабът на случилото се е едновременно ужасяващ и изумителен.

В някои случаи кръвни продукти, произведени от дарения от американски затворници или други високорискови групи, на които е платено да дарят кръв, са използвани при деца, заразявайки ги с ХИВ или хепатит С, дълго след като рисковете вече са били известни.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар