Скандал! Общинската съветничка Пепа Сомлева от “Будно Габрово” незаконно финансира партията си с евросредства

Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Общинският съветник от Габрово Пепа Сомлева незаконно финансира партийната си формация “Будно Габрово”, криейки се зад сдружение със същото название, видя наш репортер.

От името на това сдружение е кандидатствала и получила европейско финансиране по програма  “Ние можем! Активни граждани за добро местно управление и прозрачни институции” по проект “Права и ценности”, фонд “Заедно”, финансирана от Европейския съюз и фондация “Работилница за граждански инициативи”.

По проект с входящ номер EUV/197 Сомлева е получила финансиране в размер на 18 999.50 евро със срок за изпълнение 12 месеца. В проектната документация е посочено, че е предвиден онлайн панел за граждански сигнали, приемна за сигнали в офиса на организацията, 10 информационни дни в четирите общини на област Габрово.

Онлайн панелът се реализира през отдавна съществуващия сайт „Будно Габрово“,https://www.budno-gabrovo.com/index.php , в който посочената фейсбук връзка отвежда към фейсбук страница, в която е отбелязано, че е политическа и на нея се откриват ярки политически коментари на Пепа Сомлева в качеството й на общински съветник. https://www.facebook.com/BudnoGabrovo

Посочената в сайта на сдружение „Будно Габрово“ YouTube връзка отвежда към канал на сдружението, който обаче е изпълнен само с политически, партийни и предизборни видеа, включително и такива с номер на бюлетина от провеждани избори. https://www.youtube.com/channel/UCLO5x_ydXXuGYO-z4RtjBzg

През последните 9 години,както и в момента, Пепа Сомлева е общински съветник точно от политическата формация “Будно Габрово”, и като такъв е част от местната власт, получава публичен ресурс под формата на възнаграждение. Така на практика тя получава европейско финансиране за проект за сигнали от гражданите и за анализ на работата на Общински съвет, което и без друго е нейно задължение в качеството й на общински съветник и за което получава заплата от бюджета. Така за получаване и придвижване на сигналите на граждани, което е нейно задължение, тя получава двойно финансиране – веднъж от възнаграждението си като общински съветник и втори път от Фонд „Заедно“ – европейско финансиране.

В нейни публични изяви се вижда, че на част от тях се подписва като съпредседател на Сдружение „Будно Габрово“, а на други като общински съветник от „Будно Габрово“.

Оказва се, че за политически и партийни цели партията използва не само европейско финансиране, но и държавни средства, тъй като е кандидатствала по национална програма за наемане на безработни, на които държавата плаща заплатите, и е назначила две лица.

Един от тях е ярка политическа фигура – Виктор Спасов – дългогодишен общински съветник и политик от прехода, който от няколко години е част от политическата формация на Пепа Сомлева и кандидат в листите й за местна власт.

Така общински съветник – Пепа Сомлева от „Будно Габрово“ получава държавно и европейско финансиране за сдружение „Будно Габрово“, което на практика обаче е политическа формация с излъчени общински съветници от близо 10 години.

Остава въпросът как Фондът и държавата в лицето на Бюрото по труда са отпуснали тези средства и защо службите и контролните органи не са предприели действия за тази явна злоупотреба с европейско и държавно финансиране.

Източник: crimesbg.com


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар