Скандал! Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Скандални документи, свързани с подозрение за пране на пари, от страна на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, бяха изпратени на редакционния мейл на Actualno.com.

Документите са два, като са подписани от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който в момента ръководи Националната следствена служба, както и от директора на Специализирана административна дирекция “Финансово разузнаване” в ДАНС Евгени Евгениев.

Първият, подписан от Сарафов, е от 12 октомври, 2015 година. С него от ДАНС се иска проверка на данни, че Гешев има сметка на стойност 3 745 586,74 швейцарски франка в банка Julius Bar Group AG (“Юлиус Бер Груп”), в кантона Цуг. Сарафов изрично уточнява, че сметката е анонимна – ясен е бил само номерът на сметката.

Вторият документ е отговорът от ДАНС, подписан от Евгени Евгениев. С документа ДАНС потвърждава, че Гешев има “безименни и номерирани банкови сметки” не само в Швейцария, но и в Монако. Към 27 октомври, 2015 година в тези сметки има 4 247 578,75 швейцарски франка. ДАНС казва и че в периода 1 януари, 2007 година – 23 октомври, 2015 година са регистрирани транзакции на обща стойност 4 748 482,58 швейцарски франка. Преводите са “от частни юридически лица, предимно от сметки в Кралство Лихтенщайн, Република България и Руската федерация, в различни траншове, общо 43 на брой, в размери от 99 328,19 швейцарски франка до 473 842,72 швейцарски франка през отчетният период от откриването на сметките 1 януари 2010 – 23 октомври 2015“.Подателят на документите твърди, че те са му дадени от прокурор Васил Миков. Припомняме, че Миков беше намерен мъртъв в столичния квартал “Бояна” в началото на септември. Миков беше основен съперник на бившия главен прокурор Никола Филчев, а подателят на документите е категоричен, че той не се е самоубил, каквато е официалната версия за смъртта му.

Actualno.com потърси за коментар говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, но до момента на публикуване на материала не разполагаме с отговор.Това не е първият скандал, в който Иван Гешев се оказа централна фигура. Основният се завъртя около жената, с която съжителства – Детелина Ханчева, и косвената ѝ връзка с главния свидетел по делото “Иванчева” Александър Ваклин, като подробности можете да прочете в този материал, а в този материал е обяснението на г-н Ваклин. Освен това осъдената на първа инстанция заедно с Десислава Иванчева бивша зам.-кметица на „Младост“ Биляна Петрова извади документи, които сочат, че бащата на Гешев – Стоимен, също работил като следовател, вероятно неправомерно се е облагодетелствал от афера за прикриване на дългове към държавата – подробности в този материал.

Редактор:
ИВАЙЛО АЧЕВ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар