Скандал! Предложеният за регионален министър ли е връзката между ИТН и Алексей Петров?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предложеният от ИТН за регионален министър Георги Георгиев е развивал консултантска дейност по въпроси свързани със заобикаляне на българското законодателство по отношение на инвестиране на средства с неизяснен произход.

В официалната фейсбук страница на неговата фирма „МГ консултинг“ ЕООД, Георгиев е отбелязъл, че се занимава с управление на проекти независимо от източника им на финансиране и справяне с КП КОНПИ. Тоест Георгиев си изкарва хонорарите като съветва съмнително богати хора как да избегнат контрола на държавната институция, отговорна за конфискация на незаконно придобито имущество.

Справка във Върховния административен съд показва, че кадърът на ИТН е бил уволнен от КПКОНПИ през 2014 г., където е заемал поста директор на дирекция „Методология, анализ, отчет, контрол и международно сътрудничество“. Според запознати с неговата биография причината е била заради съмнения, че използвал служебното си положение да съдейства на хора обект на проверка от страна на КПКОНПИ. В страницата на ИТН е посочено, че той е ръководил екипа, създал методиката за изчисляване на значителното несъответствие в доходите и имуществото на физическите лица. Това предполага, че Георгиев е наясно с пропуските в системата. След отстраняването му от КПКОНПИ, експертът на ИТН по регионално развитие се озовава в Съюза за стопанска инициатива /ССИ/ на длъжността главен секретар. Там се сближава с тогавашния председател на организацията – Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието в първия кабинет на Бойко Борисов.

Вероятно именно Георги Георгиев е помогнал на Найденов да се справи с образуваната срещу него проврека в КПКОНПИ и да излезе сух. По това време се водеха множество дела срещу Алексей Петров, чиито имущество също беше обект на проверка от страна на КПКОНПИ, но приключиха безуспешно. Георгиев дори използвал казуса с Алексей Петров като своя визитка за успех в борбата с КПКОНПИ.

Найденов и Георгиев са родом от Враца, като близките им отношения продължават и до днес. Бившият земеделски министър често се хвали, че има свои хора в редиците на ИТН. Кандидатът за регионален министър не пропускал пък да изтъква своя принос при връщането на ССИ в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той често обяснявал, че открил вратичка в закона, през която е успял да върне близката до Алексей Петров работодателска организация обратно в съвета, въпреки публичния отпор на останалите членове. Но връзката с бившата барета не се изчерпва с това. Справка в търговския регистър и Сиела показва, че бащата на Георгиев – Станчо Георгиев е учредил заедно с лицата Димитър Стефанов Цветанов и Мая Антова-Червеняшка сдружение с нестопанска цел, но в частна полза, с името „Национална асоциация на фирмите за консултантски услуги (НАФКУ)“. Според публичните регистри НПО-то, което е от май 2016г., продължава да функционира и до днес. Пак справката в търговския регистър показва, че роденият през 1973 г. Димитър Цветанов не е случаен човек, а е сред близкото обкръжение на Алексей Петров. Същият е бил до юли 2018 г. в управителния съвет на „ЛЕВ КОРПОРАЦИЯ“ АД. Димитър Цветанов заедно с други членове на управителния и надзорния съвет на „ЛЕВ КОРПОРАЦИЯ“ АД са били в ръководството на няколко други свързани фирми.

Димитър Стефанов Цветанов, ЕГН 7309046562

Станчо Георгиев Стаменов, ЕГН 5311071963

https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/ActiveConditionTabResult?uic=121337947

https://portal.registryagency.bg/CR/reports/VerificationPersonOrg?count=2&includeHistory=false&name=%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80%20%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%20%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2&page=1&pageSize=25&selectedSearchFilter=0

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар