Промяната

Скандал! „Промяната“ си рекламира Антикорупционния закон в медиите на Прокопиев, скри общественото обсъждане от сайта на НС и критичните журналисти! Адвокати на олигарха поканени като експерти

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мистериозно и тайно „обществено обсъждане“ на т.нар „нов Антикорупционен закон“ си организира „Продължаваме промяната“, скривайки го от широката публика, медиите и сайта на Народното събрание. Единствените, получили достъп до прякото излъчване и информация за мероприятието, се оказват журналистите от сайта на олигарха Иво Прокопиев „Дневник“, както и журналисти от медии, които обслужват управляващите в оставка.

Като оставим на страна факта, че следваше широко обсъждане да се проведе много преди депутатите на „Промяната“ да внесат под диктовката на Кирил Петков и Асен Василев подобен мракобесен проект, буди недоумение защо то е било запазено в тайна. Не е ясно и кой конкретно го организира. Дали водеща е Комисията по конституционни и правни, чийто председател е депутатът Милен Матеев, или пък това е Комисията за превенция и противодействие на корупцията, с председател Михаил Камбарев, и двамата са от „Продължаваме промяната“, но нито един от тях не води обсъждането.

В сайта на Народното събрание няма и следа от новина за подобно събитие, както информация кои са тези представители на обществото които са били поканени да вземат участие. Не е обявявано и кои са експертите, юристите, представители на граждански организации, които ще дебатират по въпроса, по какви критерии са били избрани. От единственото достъпно видео от тайната среща в „Дневник“ става ясно, че виден гост на обсъждането е известният правозащитник Александър Кашъмов, който е адвокат по част от делата именно на медийния монополист и енергиен бос Иво Прокопиев. За събитието явно са били уведомени и други приближени на Прокопиев и кръга „Капитал“ сателити, като бившият прокурор и представители на т.нар „Антикорупционен фонд“. Скандално в залата като експерт е и Георги Атанасов, адвокат на семейството Галя и Иво Прокопиеви по делата, които водят срещу КПКОНПИ. Антикорупционната комисия многократно успешно защитава наложен запор за над 200 млн. лв. – финансови средства и активи на Прокопиеви.

Подобни действия на организаторите на въпросното тайно обсъждане само потвърждават вече нееднократно изложената теза, че на финала „Промяната“ цели единствено да си създаде нова бухалка, в лицето на Антикорупционната комисия, с която да брани далаверите си и да атакува опонентите си.

Това е поредната издънка на отиващата си от власт Тройна коалиция. След като миналата седмица „Демократична България“ се самоизлъчи публично по време на заседание на групата, с което и обществото без да иска успя да научи какви задкулисни договорки се въртят, за да могат да задържат властта на всяка цена, сега от „Продължаваме промяната“ решиха да скрият обсъждането на най-спорния закон в историята на България от десетилетия. Именно разделянето на КПКОНПИ на две и скандалното обявяване на името на вътрешния министър Бойко Рашков като предварително избран и назначен от „Промяната“ за шеф на Комисията, разбуни сериозно духовете и в крайна сметка раздели управлението. Предвидените в Антикорупционния закон на „Промяната“ промени, с които на служителите на органа се дават разследващи функции в нарушение на Конституцията и при заобикаляне на функциите на българската прокуратура, шокираха всички себеуважаващи се юристи.

Вместо да си вземат поука от грешките, каквито допуснаха при промяната за Закона за съдебната власт и закриването на специализираното правосъдие, в края на играта, когато са всички е ясно, че си отиват, от „Промяната“ явно са решили да станат още по-радикални и просто да обвият в тайна всички свои действия в следващите им броени дни.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар