Скандал! След незаконния арест на Нико Тупарев, главният прокурор Борислав Сарафов разпореди цялостна проверка на прокурор Франтишек за порочна работа. Очакват се дисциплинарни мерки срещу него

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Агенти на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура нахлуха в офиса на подкупния прокурор и изнесоха тонове с документи, твърдят очевидци

С поръчковите дела в стил “Осемте джуджета”, станали запазена марка на прокурор Димитър Франтишек е свършено! След незаконния арест на продуцента Нико Тупарев, извършен най-вероятно по поръчка на бившия му съдружник Джони Лудия, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура извършването на цялостна проверка на работата на Димитър Франтишек Петров, прокурор в Софийска градска прокуратура, за периода от 30.06.2021 г. до 28.06.2024 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Агенти на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура нахлуха в офиса на подкупния прокурор и изнесоха тонове с документи, потвърдиха очевидци.

“Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през м. май т.г. Многократно административните ръководители на ПРБ и СГП са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, но в същото време следва да се има предвид, че наред с вътрешното убеждение, при произнасяне по наказателно производство, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства”, посочват от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата, допълват оттам.

Името на прокурор Франтишек нашумя за пореден път, след като миналата седмица продуцентът и бизнесмен Нико Тупарев беше вкаран в ареста, а скоро след това беше пуснат без гаранция. На 28 юни Софийският градски съд го освободи, като постанови, че няма данни за престъпление.

“Този случай показва защо прокуратурата е институцията с най-нисък рейтинг в държавата. Софийската градска прокуратура се намесва в частен спор”, каза тогава адвокат Любомир Таков, който защитава Тупарев.

В рамките на ревизията на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура на работата на прокурор Петров от СГП през последните три години ще бъдат проверени: неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.

Проверката следва да приключи с изготвянето на доклад, данните от който могат да послужат за предприемането на последващи дисциплинарни мерки срещу Франтишек.

Източник: crimesbg.com


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар