Скандал! Статия в “Ла Стампа”, че Руската помощ за Италия била безполезна е платена

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В скорошна статия Евгени Супер обсъжда кой е платил за информацията на италианската “Ла Стампа”, която беше подета от родните медии, че руската хуманитарна помощ в Италия всъщност е боклук.

Стана ми любопитно и се обърнах директно към изданието “Ла Стампа”. Да, истината е, че там се казва: „В Италия идват повече руски военни, отколкото помощ”. (Умишлено превеждам възможно най-буквално, а буквалният превод винаги е тромав). А след това: „В събота, разговор.

И има и такива, които съобщават: „80% безполезни доставки, само предлог”. Това, така да се каже, е разгърнатото подзаглавие. Ето го и текстът: „Миналата събота се проведе дълъг телефонен разговор между премиера Джузепе Конте и руския президент Владимир Путин. Путин пое ангажимент да помогне на Италия в борбата с коронавируса. И в неделя вечерта 9 военни самолета “Илюшин” с руски доставки и 100 специалисти по бактериологична война кацнаха на военно летище “Пратика дел Маре” – хора, които руските агенции определят като експерти в тази област, са работили за елиминиране на огнищата на свински грип. “

“Ла Стампа” се позовава на “политически източници на високо равнище“. Какви са имената им, къде работят и за кого? Всички тези проблеми не се обсъждат.

В съвременните медии така изобщо не е прието.. „Според анонимен източник в кметството“, а след това бъбри, квакай и дрънкай каквото си искаш. По-скоро това, което в момента ти е полезно и изгодно. Днес живеем в свят на пост-истината, когато лъжата не е срам. По-скоро това: загубена е границата между истината и измислицата. Общество на спектакъла. Спектакъл се играе по законите на жанра и сред тези закони няма изискване за стриктно спазване на истината. Дори инкриминирането в пряката лъжа изобщо не унищожава репутацията и кариерата. Е, казал е, сбъркал е, чиста работа! И още повече, когато няма преки лъжи и така, видите ли, това е само преразказ на някакъв неразбиращ, но високопоставен източник..

Вече написах някъде, че съвременните медии са тотална агитация, възбуда на съзнанието, възбуда на чувствата. Те не черпят от пропагандата: пропагандата все още е въздействие върху умовете, определена аргументация, факти, доказателства – с една дума, апел към разума и логиката. Възбудата е пряк апел към сетивата. Сега още повече към инстинктите. Страх от смъртта, глад – добър инстинкт, подходящ.

Съвременните медии изобщо не желаят да информират никого, а обществеността все по-малко може да възприема информация; тяхната цел е да създадат правилната атмосфера, да предизвикат необходимите масови чувства. Да предизвиква добри чувства към това, което тази медия подкрепя и лошо за противоположната страна. Абсолютно нищо повече не се изисква.

В този случай задачата е отново да изплаши обикновения гражданин, задушен с коронавирус, със „съветската заплаха“ в съвременната ѝ версия: военните пристигат с пагони на полковници и дори генерали, те ще донесат това. Вестник “Либеро” обяснява, че Китай е изпратил необходимите неща: апарат за обдишване на белите дробове и маски, а тези руски военни са докарали дявол знае какво: дезинфекционно оборудване, полеви лаборатории. Като цяло, “Руснаците идват!”

Сто души, включително медицински сестри, дори за не твърде боеготовната италианска армия, не са особено опасен противник, но в края на краищата проблемите започнаха. Европейският човек през изминалите поколения се страхуваше от съветските танкове, които просто чакаха заповед за поход към столиците им. Опитват да подхранят именно тези стари чувства. Стоте руски войски, почти окупирали слънчева Италия, са доста подходящи за тази цел.

И за друга цел, тази стотина е доста подходяща. Тя е напълно достатъчна, за да може както си следва да се срита премиерът Конте за връзка с кървавия тиранин, милитариста Путин. „Истинската цел на телефонния разговор на Конте-Путин изглежда геополитически и дипломатически. Русия вече физически навлезе в италианска територия. Конте от своя страна с желание затвърди добрите политически и лични отношения с Москва “, пише “Либеро.” Звучи като донос- нали? Нещо стилистично близко до московските политически процеси от 30-те години: Конте е руски шпионин. Е, най-малкото рупор на Путин.

Тук виждам цялата същност на въпроса. “Безполезната” помощ на Путин е вътрешна работа на Италия.

На първо място, това е нападение срещу Конте, а чак след това срещу Русия и Путин. Дали помощта е наистина полезна – никой не се интересува. Медиите със сигурност не се интересуват. А и хората, които се разболяват или лекуват, или заминават на един по-добър свят също не се интерсуват. Важно е да се държи  необходимия страх, за да не пречат на могъщите и властни да си вършат и подреждат делата.

И нашите медии с радост преразказаха новината на “Ла Стампа”, не за да разберат дали помощта е полезна или безполезна, а просто по същата причина – за агитация. В нашия случай срещу Путин. Не италианските пациенти ги притесняват. Те не цитираха Берлускони: „Благодаря ви от сърце, няма да забравим това“.

Превод: В. Сергеев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар