Тагарев

Скандал! Тагаренко обсъждал в САЩ разполагане на войски на наша територия, ако се наложи

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Увеличеният бюджет за отбрана дава възможност на България да повиши капацитета за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия. Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев при срещите във Вашингтон с американските съюзници в НАТО. Обсъждани са възможни планове за действие на многонационални формирования и разполагане на военни, ако това се наложи, съобщава БНР.

Във фокуса на посещението е сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и Съединените щати. Ние имаме стратегическо партньорство и изпълняваме пътна карта от доста години, а сега е моментът, в който има възможност да демонстрираме значителен прогрес в развитието, за това ни дава възможност увеличеният бюджет за отбрана. Проектите, за които ние вече сме сключили договори, които изпълняваме съвместно със Съединените щати – това е по отношение на нашата армия. Също така евентуално разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура. Общо взето всички дейности, които са свързани с повишаване на капацитета на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи. В тази връзка обсъждахме многонационални формирования, изграждане на инфраструктура, проекти и др. Друг акцент беше помощта за Украйна, който е основен елемент на нашата политика, тъй като с Украйна ние защитаваме и себе си. И тук имаме значителни общи интереси със Съединените щати, имайки предвид тяхната водеща роля в така наречения формат “Рамщайн”. Помагайки на Украйна, ние получаваме възможности да увеличим капацитета на отбранителната индустрия, да работи нашата икономика и да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим”, заяви Тагарев в интервю за БНР.

На въпроса има ли искания от американска страна да окажем допълнителна военно-техническа помощ за Украйна, след като Конгресът на Съединените щати сложи пауза на финансирането на Украйна, Тагарев отговори: “Искания има още от началото на мащабната агресия на Русия срещу Украйна. Допълнителни искания от тяхна страна не е имало, но както казах, в наш интерес и в интерес на други европейски съюзници е този конфликт да намери решения, така че да бъде възстановено международното право, международният ред и цялата територия на Украйна в нейните международно признати граници”.

Източник: БНР


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар