Скандал! Фирма на Харизанови завлякла НАП с 1,4 милиона и се настанила в евтината общинска къща

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Общинската къща в Красна поляна отдадена под наем на фирма на Георги Харизанов за 416 лв. на месец първоначално е била дадена на друга фирма, която направила скъп ремонт, това обясни  на изслушване в Комисията по финанси в Столичен общински съвет кметът на район Красна поляна Иван Чакъров. Той назова фирмата “Реа Студио” и началната дата на договора за къщата – 2010 г.. Проверка в регистрите показва, че “Реа Студио” е в ликвидация и дължи 1.4 милиона на НАП.

Въпросите към кмета дойдоха от общинския съветник Методи Лалов след публикацията на БРРД, че фирма на съпругата на Харизанов се шири в голяма къща общинска собственост срещу скромните 416 лв. месечен наем. Лалов е изискал всички договори и документи за имота, но не ги е получил. Вместо тях районният кмет Иван Чакъров предоставил справка със снимки на имота отпреди ремонта, както и пледоария в полза на сделката с активиста на ГЕРБ Георги Харизанов.

“Имахме доста жалби, че там са настанени клошари, че тя пропада, говорим за 2010 г. – оправдава се Чакъров. “Това, което съм ви предоставил като информация и като, разбира се, и със съответните документи зад него. Моя грешка е, че не съм написал, “Реа Студио” е 2010 г. наистина, по-късно, мисля, че 2011 г. или 12-а, сменя управителя, мисля, че, точно името сега не мога да се сетя и става “Бест Брендс”, това е самата истина и ние договора затова е с “Бест Брендс” 2013 г. – разяснява Чакъров.

Истината обаче е съвсем друга. Фирмата “Реа Студио” и фирмата “Бест Брендс” нямат нищо общо в посочения период 2010 – 2013 г.. “Бест Брендс” е създадена през 2011 г. и не е правоприемник на “Реа Студио”, която към този момент съществува независимо от “Бест Брендс”. Нещо повече, “Реа Студио” е преместена от София във Велико Търново, прехвърлена е на “сламени хора” и от 2016 г. е обявена в ликвидация.

Още отпреди 2011 г. тази фирма дължи на НАП голяма сума, която към днешна дата е набъбнала с лихвите до над 1,4 милиона лева.

Реа тук, Реа там

“Реа Студио” с ЕИК 131448732 е регистрирана през 2005 г. от Владислава Кодева (моминското име на Харизанова), която държи 95% от дяловете и Анна Георгиева. Занимава се с търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки и през 2007 г. е отчела 492 хил. лева приходи от продажби. В Търговския регистър обаче не е вписан нито един годишен финансов отчет.

Кодева продава фирмата на 25 януари 2010 г. на Димитър Ангелов от София, който я препродава на 3 декември 2010 на Ботю Борисов Иванов от с. Пчелище, Велико Търново. На името на това лице са записани 37 фирми, няколко от които с големи дългове към НАП – общо 8,5 милиона лева. Сред тях e “Реа Студио”, която дължи към днешна дата 1 383 072,03 лв. на хазната.

НАП започва да се интересува от “Реа Студио” още в края на 2010 г., когато тя още е в София. Димитър Ангелов е призован за обяснения на 23 ноември 2010 г. в НАП – София при Н. Йонков. На 06.12.2010 призовка праща НАП-Велико Търново, вече на името на Ботю Иванов. Следват още 36 призовки по различни производства. Според официалния списък на НАП за фирми, които имат големи задължения, но нямат имущество, фирмата е въведена там още преди 2011 г.

Реа Студио е включена в списъците на длъжниците на НАП през 2011 г.

Дали от тормоза на данъчните или от друго, Ботю Иванов предава Богу дух през 2015 г., след което Окръжна прокуратура – Велико Търново внася в Окръжен съд – Велико Търново иск да бъде прекратено дружеството “Реа Студио” ЕООД. Съдът уважава иска и за ликвидатор е назначена адвокат Радка Димитрова. Тя обаче установява, че липсват каквито и да било документи, годни за ликвидационно производство и подава заявление да бъде заличена като ликвидатор. На нейно място е определен Петър Гатев, който е ликвидатор и на други фирми свързани с покойния Ботю Иванов.

Ликвидаторът установява, че липсват каквито и да било документи за фирмата.

Колкото до “Бест Брендс” ЕООД, която е подписала през 2013 г. договор за наем с Район Красна поляна, тя е създадена през април 2011 от майката на Владислава – Цветанка Кодева. Цветанка е собственик и управител на фирмата до февруари 2013 г., когато я сменя Владислава. Още от създаването си “Бест Брендс” е регистрирана на адреса на въпросната къща ул. Методи Кусевич 1 , ж.к. Красна поляна.

В случая с “Реа Студио” очевидно е налице укриване на данъци и осигуровки в особено големи размери, съставомерно деяние, което се наказва с лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество.

Но от думите на кмета Иван Чакъров се разбира, че докато се крие от данъчните из великотърновските села, фирмата инвестира в скъп ремонт и плаща наем на общината в периода 2010 – 2013 г.

“По отношение на сумите, които са цитирани, ние можем месец по месец да ги извадим, те са едни разпечатки, те се пазят, аз съм подчертал неведнъж каква сума е внесена за тази къща… Тука имам документи, те са представили още навремето какви суми са вложили за този ремонт” – разяснява Чакъров.

Фактът, че такива документи са налични в Столична община, но пък не са открити от назначения ликвидатор, би трябвало да зарадва както НАП, така и Прокуратурата, ако тя реши да преследва това дръзко укриване на данъци.

Bird.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар