Скок в кредитирането в разгара на стрес тестовете

Бизнес, България, Общество, Финанси
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БНБЧувствително раздвижване на кредитирането през юни, в разгара на провеждането на прегледа на активите и стрес тестовете, засича паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

Само за месец заемите за бизнеса са нараснали с близо 300 млн. лв., а тези за домакинствата – със 100 млн. лв., сочат данните.

По график прегледът на активите трябваше да приключи към края на май или началото на юни, а през юли да се проведат стрес тестовете. Те приключват в петък, като от 1 август БНБ ще прави анализ на ситуацията и ще предприема корективни действия. На 13 август се очаква обявяването на резултатите за всяка от банките.

Кредитите за фирмите са скочили от 30,017 млрд. лв. в края на май до 30,315 млрд. лв. към 30 юни, отчита БНБ. При домакинствата пък нарастването е от 18,078 млрд. лв. на 18,174 млрд. лв. Увеличението е сравнително поравно между жилищните и потребителските заеми.

Погледнато ретроспективно за последните шест месеца обаче, обемът на кредитирането почти не е помръднал, става ясно от статистиката на централната банка. Заемите за фирмите дори са паднали със 159 млн. лв. до 30,315 млрд. лв. за периода 1 януари – 30 юни 2016 г.

При заемите за населението се засича минимален ръст от 34 млн. лв.

Експерти от банковия сектор твърдят, че не може да се говори за замръзване на кредитирането, тъй като обемът на новите договори е от времето преди кризата. Застоят в общия обем според тях се дължи на нарасналите погашения по стари заеми заради по-големия размер на пазара и на по-лесната смяна на банката след отпадането на таксата за предсрочно погасяване след изтичане на първите 12 месеца от договора.

Главният изпълнителен директор на “Ти Би Ай Банк” (TBI Bank) Цветан Петринин коментира в понеделник, че очаква нарастване на кредитирането.

„При ръст от 3% на БВП през първото тримесечие на годината и очаквания за повишаване на потреблението на домакинствата, сме оптимисти и за увеличаване на кредитирането. Хората вече не отлагат големите разходи, а напротив – купуват жилища, ремонтират, подменят обзавеждане и т.н.“, обясни Петринин.

Според него сред факторите, които стоят зад тази тенденция, е не само ръстът на БВП, но и повишението на потреблението, увеличението на реално разполагаемия доход на населението, както и ръстът в потребителските разходи.

Според анализ на Ти Би Ай” през последните три години се увеличава обемът и средният размер на изтеглените заеми. Оформя се тенденция да се търсят повече кредити за почивки, образование и лечение.

БНБ отчита още, че спестяванията на домакинствата продължават да се увеличават въпреки рекордно ниските лихви. За последните шест месеца те са нараснали със 741 млн. лв., което прави средно над 120 млн. лв. месечно.

Общо депозитите на домакинствата в банките към края на първото шестмесечие възлизат на 43,33 млрд. лв. при 42,59 млрд. лв. в края на 2015 г. Само през юни влоговете са се увеличили с нови 135 млн. лв.

На годишна база спестяванията на домакинствата са нараснали с 6,8%, отчита още статистиката на централната банка.

В същото време спестяванията на бизнеса са спаднали от началото на годината – от 18,23 млрд. лв. на 17,90 млрд. лв., което е намаление с 325 млн. лв. На годишна база обаче показателят отбелязва ръст от 13%, сочат данните на БНБ.

Източник: Mediapool

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар