Скопие: България е нарушител, „македонската идентичност и македонският език са наша работа“

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Македонският вицепремиер Никола Димитров е отправил нови обвинения срещу България, съобщава БГНЕС. Агенцията цитира негови изявления пред сръбски медии. Димитров заявява, че България, цитирам, «компрометира македонско-българското приятелство», като нарушава Договора за добросъседство и сътрудничество. Това, според македонския вицепремиер София правела както с ветото си върху начало на преговорите на Скопие с ЕС, така и от гледна точка на ненамеса във вътрушните работи на своята съседка, тъй като, заявява Димитров, «македонската идентичност и македонският език са наша работа» край на цитата.

 

По-рано този месец България потвърди пред партньорите си от ЕС своите принципни искания към Скопие. Основното от тях е, че македонските българи трябва да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония като равнопоставени с другите съставни части от народа, заяви президентът Румен Радев в рамките на срещата ЕС — Западни Балкани в началото на октомври.Очаква се през ноември да бъде изработен двустранен протокол, който да съдържа писмени гаранции, че югозападната ни съседка изпълнява от своя страна договора за приятелство от 2017 година.


Според заместник-директора на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в момента не може да се очаква, че Република Северна Македония ще промени Конституцията си и ще признае българите, които живеят в страната.

БНР

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар