Скопие ще чества св.св. Кирил и Методий заедно с Чехия и Словакия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Културната проява “По следите на св.св. Кирил и Методий”, която тази година е включена в Европейската програма за регионално развитие, ще бъде организирана съвместно от Република Северна Македония и Чехия с участието на традиционния й домакин Словакия, предаде агенция МИА, на която се позова БТА.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев се срещна днес със словашкия посланик Хенрик Маркуш, който му представи организатора на събитието Стоян Лекоски, македонец, живеещ в Словакия, съобщи правителствената пресслужба.

Маркус и Лекоски оцениха като “голяма чест” предложението на Заев събитието да бъде включено в програмата на Република Северна Македония за честване на 30 години от независимостта й.

“Да покажем заедно със Словакия и Чехия, че делото на славянските просветители, светите братя Кирил и Методий, е обща ценност, която трябва да се помни и чества от всички славянски народи и е от огромно значение за европейската духовна и културна история”, изтъкна премиерът Заев на срещата.

Заев и посланик Маркуш обсъдиха и сътрудничеството между Словакия и Република Северна Македония в процеса на европейска интеграция, както и икономическото сътрудничество, което има много възможности за задълбочаване, съобщи правителствената пресслужба.

За появата и развитието на славянската писменост и култура в учебниците в Северна Македония пише, че глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, за да “християнизират по-лесно македонските славяни около Солун”, като впоследствие славянската писменост се разпространила в други съседни земи – най-първо в България.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар