Скоро по-строги правила за шофьорските книжки в ЕС? – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Представителят на “Зелените” от Франция в Европейския парламент Карима Дели ще предложи Европейския съюз да ограничи максималната скорост на всички държави членки по магистралите на 130 км/ч.Там, където и сега е по-малка, ще остане такава. Ако бъде прието предложението, ще бъдат засегнати страни като България и Полша със сегашна максимална скорост 140 км/ч, но най-вече Германия, където 130 км/ч е само препоръчителната, а не задължителната по аутобаните.

Евродепутатката също така ще внесе предложение младите шофьори да имат право да карат първите месеци, след като са взели книжка до 90 км/ч максимум. Карима Дели нашумя в последните дни, след като подхвърли идеята да се въведе нова шофьорска книжка за водачите на големи джипове, пише Politico.Тя твърди, че тези превозни средства не само заемат повече място и са по-малко енергийно ефективни, но също така е по-вероятно да участват в катастрофи с много по-сериозни последици.


Категрия “B”, изисквана в момента за шофиране на леки и лекотоварни автомобили, не е напълно подходяща за най-тежките леки автомобили, казва евродепутатката. Вместо това иска да се въведе книжка с нов лиценз “B+”, който да се прилага за автомобили и микробуси с тегло над 1,8 тона.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар