Скот Ритър: Израел губи възможността да победи Хамас

Скот Ритър: Израел губи възможността да победи Хамас

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

На фона на последното изостряне на палестинско-израелския конфликт Цахал засили както тежките въздушни бомбардировки над Газа, така и сухопътните си нападения над анклава, включително нанасянето на удари по гражданска инфраструктура в гъсто населени райони, които според израелските военни се използват от бойците на Хамас. Ако израелските военни се надяват да победят Хамас в Газа, те трябва да стигнат до подземните тунели, казва пред „Спутник“ бившият разузнавач от морската пехота на САЩ и оръжеен инспектор на ООН Скот Ритър.Но Израел не иска да направи това, защото „те искат евтина война“, подчертава геополитическият наблюдател. „Те се бият над земята. Извършват ограничени тунелни операции. Но не успяват да победят Хамас. За да победите Хамас, трябва да минете изцяло под земята и да затворите цялата мрежа от тунели“, казва Скот Ритър.


Анализаторът отново заяви, че всичко, което Израел прави в момента, е да „разрушава съществуващата инфраструктура“ на фона на нарастващия брой жертви сред цивилното население“, и добавя: „В момента Израел не може да се справи с това: „Все още битува идеята, че в крайна сметка тунелите ще бъдат възстановени, Хамас ще се възроди и Израел никога няма да победи тази „идея за съпротива“.“

Тунелите на „Хамас“ са тристепенни, съобщиха за „Спутник“ разузнавачи, като уточниха, че първото ниво включва комуникационни проходи, които позволяват придвижване на подразделения, прехвърляне на оръжия и боеприпаси. На второто ниво се помещават работилници и фабрики за производство на ракети, а на третото ниво, на дълбочина около 40-60 метра под земята, се крие щабът, който е защитен от подсилено с бетон покритие.

След изненадващата атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври Израелските сили за отбрана обстрелват Ивицата Газа с удари, които постепенно набират сила. Нападенията нанесоха огромни разрушения в анклава, като броят на жертвите сред цивилното население нарасна. По данни на здравните власти в Газа досега при израелските удари в анклава са загинали най-малко 9488 палестинци. Военното крило на Хамас, бригадите „Ал Касам“, заяви в сряда, че седем заложници, включително трима чужденци, са били убити в резултат на израелския удар по бежанския лагер Джабалия на 31 октомври. Във вторник Цахал съобщи, че е нанесъл удар по лагера Джабалия в Ивицата Газа, като добави, че смъртта на цивилни граждани е следствие от „трагедията на войната“. По данни на Министерството на вътрешните работи на анклава най-малко 400 души в бежанския лагер са били убити и ранени от израелските въздушни атаки.

Въпреки това израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изключи възможността за прекратяване на огъня, докато Хамас не освободи всички свои заложници, заловени по време на нарушаването на границата през октомври. Израел започна и поредица от наземни нахлувания в Газа, където Хамас разчита на огромна мрежа от тунели, скрити под гъсто населените райони. „Провеждаме разширени сухопътни операции в Ивицата Газа. Сухопътни войски, танкове, пехота и бронирани сили маневрират към терористите“, заяви говорителят на Цахал контраадмирал Даниел Хагари на 30 октомври. На 5 ноември Цахал също така заяви, че израелската армия е получила достъп до подземните тунели на Хамас в северната част на Ивицата Газа.

През последните седмици сцените от опустошената от бомбардировки Газа, където Израел е разпоредил пълна блокада, прекъсвайки доставките на вода, храна и гориво, накараха хиляди протестиращи да излязат по улиците на различни градове, включително столицата на САЩ Вашингтон, за да протестират срещу израелските военни действия в анклава. Въпреки това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, докато се срещаше с лидери от Близкия изток в Йордания, отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня. Вашингтон изразява подкрепата си за „хуманитарни паузи“.

Поглеждайки назад към първоначалното нахлуване на Хамас през октомври и начина, по който бойната групировка е успяла да пробие така наречената „желязна стена“ с помощта на своите „интелигентни технологии“, Скот Ритър обясни, че митът за „непогрешимостта на израелското разузнаване“ е разбит.

През годините израелските отбранителни сили „са били подкрепяни“ от американската технология, каза анализаторът. „Една от основните ни цели и задачи в подкрепа на Израел е да гарантираме, че еврейската държава ще поддържа технологично превъзходство над всеки потенциален враг. Ето защо им даваме най-модерните американски оръжия и т.н. Но самите Цахал – извън например пилотите, някои висши офицери и старши сержанти – огромното мнозинство от отбранителните сили е наборна армия“, уточнява Ритър. По-нататък той обясни, че това означава, че батальоните, действащи в момента в Газа, са съставени от „18, 19, 20-годишни деца без никакъв значим опит“.

„Те също така са деца на нация, която не обича да дава жертви. Те не искат момчетата и момичетата им (в израелската армия служат и жените – бел. прев.) да се връщат у дома в чували за трупове“, каза Ритер. Според сътрудника на „Спутник“ Цахал прави много „пози“, използва „удари от разстояние“ и се крие „зад технологиите си“.

„Когато обаче се забъркате с тях, Цахал… Това, което откривате, е, че те не могат да спечелят. Не успяха да победят Хизбула през 2006 г. Не успяха да победят и Хамас през 2014 г. Не побеждават Хамас и сега, защото не можеш да спечелиш голям конфликт с наборна армия, когато не си готов да оставиш тези хора да умрат… Но, знаете ли, ако ще убиваш 50 000 бойци на Хамас, разберете, че трябва да си готов да загубиш 20 000 израелци“, каза Ритер.

Според него на Цахал „вече не се гледа като на непобедим“, а по-скоро като на „некомпетентен“ и дори „слаб“.

„А това е лошо за Израел, защото е малка страна. И един от най-добрите инструменти, с които разполагаше, за да удържа силите, които са насочени срещу него, е митологията за непобедимостта на Цахал и непогрешимостта на израелското разузнаване. И двата мита са разбити“, настоява бившият оръжеен инспектор на ООН.

Като прави равносметка на действията на Израел непосредствено след първоначалната атака на Хамас, когато войнстващата групировка се е почувствала победител след пробива на привидно непревземаемата граница, Ритър предполага, че Тел Авив е трябвало да „обърне сценария“ и да излезе по-силен от това. Но не го направи. „След като обезопасиха границата, трябваше да се възползват изцяло от глобалното възмущение“, добави той.

„Докато всички си казваха: „Леле, какво стана? Израел трябваше да направи пауза, а след това да отиде в ООН и да каже: „Бяхме нападнати… По силата на член 51 идваме при вас и ви молим, какво ще направите по този въпрос?“. Как да се отървем от Хамас, тази организация, която ни нападна?“, каза експертът. В този момент израелското ръководство е могло да започне „политическа битка“, каза Ритър, докато вместо това „е продължило с военни методи“.

„Те просто укрепиха Хамас в политическо отношение. Хамас никога не е била по-слаба, отколкото на 8 октомври. Ако Израел можеше незабавно да обърне този сценарий и вместо улиците да са пълни с пропалестински поддръжници, щеше да има улици, пълни с произраелски поддръжници, хора, които казват „Хамас трябва да си отиде“. Ето какво трябваше да направи Израел. И щяха да спечелят тази война… Но не го направиха. Вместо това Израел направи това, за което е програмиран: извърши огромни военни престъпления срещу палестинския народ, за който не се съобразява. И сега светът се обърна срещу Израел“, каза Ритър.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар