Скот Ритър

Скот Ритър: Русия започва да воюва истински, укранците ги чака неминуема гибел (С ВИДЕО)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руските войски се готвят да вкарат в боевете на фронта в Украйна допълнителни 150-200 000 бойци, което решително ще промени обстановката. Така бившият офицер от разузнаването на американската морска пехота Скот Ритър коментира плановете на руското командване за зимната кампания и възможностите на двете страни в конфликта.

Ритър направи коментара си в интервю за Youtube-канала на известния американски журналист Андрю П. Наполитано — Judging Freedom. Виж видеото по-надолу в текста!

Американският военен Скот Ритър е изпълнявал мисии в Съветския съюз като инспектор по прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF), бил е в щаба на генерал Норман Шварцкопф по време на войната в Залива, а от 1991 до 1998 г. е бил главен инспектор по оръжията към ООН в Ирак. Анализатор и автор на книгата „SCORPION KING: America’s Suicidal Embrace of Nuclear Weapons from FDR to Trump“.

 

„На война времето решава всичко. Руснаците съвсем скоро ще получат решаващ превес, който нямам съмнение, че ще реализират. Украйна е стабилизирала защитата си по фронтовите линии, но на цената на това, че е включила в боевете целия си наличен демографски резерв. Руските сили продължават да воюват със значително по-малка като численост армия, но във всеки един момент ще променят съотношението. Очаква се до седмица да вкарат в играта нови подразделения. При проваленото през пролетта настъпление към Киев Русия настъпи с 40 000 войници, сега освен мобилизираните 300 хил., които вече са на фронта, Москва ще вкара нови 150–200 000, което ще даде на руснаците широк избор на възможни цели и скорост. Когато цялата тази групировка се събере и нанесе концентриран удар в Донбас, просто няма да има кой да ги спре“, коментира Ритър.

„Не е останала украинска армия, която да им препречи пътя. Украинците може да направят край Харков същата грешка, която направиха руснаците. Тяхната отбрана няма стратегическа дълбочина, силите им са прекалено разсредоточени. Руснаците ще влязат и моментално ще завземат всичко. Няма да има никаква защита, отбраната им ще рухне. И когато рухне на север, ще рухне и на юг“, обяснява Ритър.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Руснаците ще превземат целия юг на Украйна. Ключът към всичко е да бъде сломена съпротивата в Бахмут, но ако руснаците завладеят севера, Харков, ще тръгнат на юг, през Херсон до Николаев – за това със сигурност ще им стигнат силите“, обяснява експертът.

„Дните на специалната операция, когато Русия действаше с половин сила и с вързана зад гърба си една ръка, вече са в миналото. На масата е руската военна доктрина, а тя включва и разрушаване на комуникациите, и удари по логистиката на противника. Цялата предварителна подготвителна работа по бъдещата си масирана офанзива руснаците вече я свършиха през последните 2 месеца. А украинците преживяха това време в неведение, заблуждавайки се в собственото си могъщество, защото Русия не пипаше комуникациите им. Беше направо непонятно, че руснаците въобще им позволяваха да поддържат връзка със света“, коментира военният специалист.

„Сега украинците здраво са се окопали под огъня на руската артилерия – 8 години са си градили укрепленията от желязо и бетон. Но само да се опитат да помръднат и ги чака гибел. Руснаците умеят да воюват, те всеки ден, от септември насам, се готвят за този момент“, коментира още Скот Ритър.

Според него зимното замръзване на земята ще позволи да се повиши мобилността на тежката бойна техника и това ще даде предимство на Русия.

А обещаните от Запада танкове – БМП Bradley и Marder не могат да излязат веднага на бойното поле. Необходимо е първо те да бъдат извадени от складовете и да преминат техническа подготовка, а също така украинците тепърва трябва да бъдат обучени да ги използват, изтъква той. За това ще са необходими няколко месеца, обяснява експертът.

„Украйна изтощи запасите си от танкове и друга бронирана техника. Затова и ген. Залужни (командващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валурий Залужни, бел.- ред.) заяви през ноември, че му трябват 300 танка, 500 БМП и 500 оръдия. Защото е загубил почти всичката си бронирана техника. Накратко, ако Русия започне настъпление, както ние очакваме, и вкара в боя хиляди танкове и бронетранспортьори, зимата определено ще ѝ помогне. Всъщност, за да се противопстави на всичко това, на Залужни ще му трябва чисто нова армия“, коментира Ритър.

Той предполага, че при неотдавнашната си визита в САЩ Владимир Зеленски е получил обещание от Джо Байдън на Украйна да бъде дадена тежка военна техника. Проблемът обаче е как ще бъде доставено такова количество американски танкове. Те няма как да бъдат закарани със самолети, най-вероятно ще бъдат натоварени на кораби.

Скот Ритър обяснява и какво е положението с БМП Bradley.

„Това е БМП – бойна машина на пехотата, която превозва група военни. Въоръжена е с 25-милиметрова картечница, както и няколко противотанкови ракети TOW. При грамотна употреба в състава на бойна група тя наистина може да бъде „убиец на танкове“. Но ако я вкарат в бой без значителна подкрепа от бронетехника или вертолет, тя ще бъде изолирана и унищожена. Големият проблем обаче е, че в САЩ тези БМП се съхраняват в огромни укрития. Преди да бъде изпратена за Украйна, тази техника трябва да бъде извадена от съхранение, подготвена, да премине техническо обслужване, да бъде транспортирана през океана и после до Украйна, украинците да бъдат научени да я използват и едва след това да бъде вкарана в бой. Тази техника може да излезе на фронта най-рано през април-май или юни, когато всичко за Киев ще е приключило“, категоричен е Скот Ритър.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар