Скръбна вест: Почина легендата Джони Пенков

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
На 87-годишна възраст почина звукоинженерът и актьор Георги (Джони) Пенков, съобщи писателката Ина Вълчанова. През последните месеци от живота си той боледуваше тежко.

Георги Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Той е син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков.

През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ „Ленин“.  Специализира във Франция електроакустика през 1972 и започва да работи като звукооператор. Бил е научен сътрудник в НИИ. През 1979 г. става доцент по звукотехника.

Пенков се изявява и като актьор. Бил е научен сътрудник в НИИ „За кинематография и радио“ през 1960 г., като от същата година озвучава документални филми.

Работил е в НИПИ „Култура“ от 1961. Той е кандидат на техническите науки (1978), доцент (1979). Има научни и приложни приноси в звукотехниката.

С имената на Пенков и на Радой Ралин по-старото поколение свързва легендарни рубрики „Фокус“, които се прожектираха в кината преди игралните филми.

Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са негова „запазена марка“. Гласът на Джони звучи и в легендарното радио шоу на Тодор Колев „Как ще ги стигнем американците“.

Играл е във филмите „Рицар без броня“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Илюзия“, „Търновската царица“, „Аз, графинята“, „Немирната птица любов“, „Неочакван обрат“, „Операция Шменти капели“ и др.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ – II степен (1970). Документалният му филм „Ятаци“ печели няколко награди, включително и на Фестивала на българското кино във Варна и от фестивала в Лайпциг. Бе член на Съюза на българските филмови дейци.

Джони бе веселяк и бохем, чиито знаменити приятели е трудно да се изброят: Валери Петров, Радой Ралин, Васил Цонев, Милчо Левиев, Ибряма, Ицхак Финци, Миряна Башева, Рангел Вълчанов, Иван Славков, Мая Новоселска, Огнян Видев и мн. др. Мнозина от тях вече не са сред нас. Заедно с Джеки (също Георги) Стоев и Чарли (Христо) Илиев са най-забавната тройка в българското кино.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна. Политика за поверителност