Скъпите смартфони отбелязват рекордни глобални продажби през 2023 година

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Продажбите на премиум смартфони (цена на едро, равна или по-висока от 600 долара) са нараснали с 6% на годишна база и са достигнали рекордно високи нива през 2023 г., сочат данни на анализаторите от Counterpoint Research. Това твърдение контрастира с предварително прогнозирания спад на световния пазар на смартфони. Премиум сегментът вероятно е представлявал около една четвърт от продажбите в количествено отношение и 60% от приходите на световния пазар на смартфони през 2023 година.

Пазарът на смартфони стана свидетел на промяна в модела на купуване от страна на потребителите. Като се има предвид важността на смартфона, потребителите са готови да похарчат повече, за да получат висококачествено устройство, което могат да използват за по-дълъг период от време. Притежаването на най-новите и най-модерни флагмани също се превърна в символ на статус за много потребители, особено на развиващите се пазари” – посочва Варун Мишра, старши анализатор в Counterpoint.

Apple продължава да бъде безспорен лидер в сегмента на премиум смартфоните, въпреки че делът ѝ е намалял спрямо 2022 година. Успехът се дължи и на силното завръщане на Huawei в премиум сегмента на смартфоните на китайския пазар с устройствата от серията Mate 60. Южнокорейската компания Samsung също успя да увеличи своя дял благодарение на устройствата от серията Galaxy S23, както и на смартфоните с гъвкав дисплей.

Що се отнася до регионите, основният ръст на световния пазар на премиум смартфони се дължи на Китай, Западна Европа, Индия и Близкия изток и Африка. Наблюдава се, че Китай, Индия, Близкият изток, Африка и Латинска Америка вероятно ще осигурят нов рекорд по отношение на продажбите на премиум смартфони. Най-бързо развиващият се пазар в този сегмент е Индия.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар