Слави Василев: Когато Борисов се появи на политическия небосклон тогава корупцията придоби тези уродливи измерения Топ10

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Основната причина за ширещата се в България корупция са липсващите контролни механизми, които позволяват на властта да стои в своето русло, а не да излиза извън него, за да се облажи от позицията, която властимащите притежават.

Когато Борисов се появи на политическия небосклон преди 12-13 години и когато тази личност получи способност да събира съратници около себе си не на идеологическа основа, а на интересчийски принцип, тогава корупцията придоби тези уродливи измерения.

Това заяви в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ политологът Слави Василев.

Според него огромен проблем у нас е липсата на разделение на властите и концентрацията на властта в ръцете на премиера.

 

„Който и да е премиер, сглобил си свое мнозинство в Народното събрание, автоматично разполага и с прерогативите на Министерския съвет, и с прерогативите на законодателната власт. Когато този човек е Борисов, който умее да събира хората на базата на интереси, тогава държавата не разполага с тези контролни механизми“, заяви Василев.

Според политолога има нужда от промени, които да доведат до пряка политическа отговорност към гражданите.

„Българският премиер не е отговорен пред гражданите, а пред парламента. Парламентът не представлява народа, а разнородните интереси на партиите. Затова корупцията е там, където е – няма сито, което да спре поривите на министър-председателял. Особено когато той е личност като Борисов. Виждаме какво става с неговите шкафчета“, каза Василев.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар