Слави Трифовнов пред “Монд”: Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя, да говори езици

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България.”

Това казва в специално интервю пред в.”Монд” лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов и допълва, че “разбира се, че има предвид едно име”.

Журналистът, говорил с него, пише, че той обещава при победа на изборите да отстрани главения прокурор, обвиняван, че си затваря очите за корупцията. “Той е недорасъл за поста”, критикува го Трифонов пред Жан-Батист Шастан, който е говорил с лидера на ИТН на 21 юни в офиса на продуцентската му компания в София.

Статията е озаглавена “Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика”. Но в нея няма актуални снимки от разговора, защото Трифонов е отказал да бъде сниман. Според автора той трудно седи на дивана в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици, като обяснението му е, че “Имах счупване, от което трудно се възстановявам”.

Шастан допълва още, че домакинът му е бил със “сиво-синкава кожа”, както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата.

Френският журналист го нарича проевропеец и иконоборец.

“Когато разговорът стигне до темата за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с блясък се вторачват в журналиста: “Имаме брилянтни закони, но не се прилагат. Трябва да изградим отново правораздавателната система”.

Статията продължава с приоритетите на партията и описание на това как се води предизборната й кампания.

Трифонов я води с редки появи на телевизионния си канал или с кратки текстове във “Фейсбук”, като избягва дебати и интервюта за българските медии, пише “Монд”.

Питан за думите на заместника си, че към журналисти може би трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било “безсмислица, която е била преиначена”.

За обвиненията от опонентите му, че е популист, той отвръща, че “те дори не знаят, че тази дума произлиза от “народ”.

“Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, “можем да го сравняваме с Бебе Грило, основателят на италианското движение “Пет звезди”, с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето – особено силно подхранван от ендемичната корупция в България – благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати”, разказва още “Монд”.

Трифонов твърди, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон.

Изданието цитира бивш служител на Европейската комисия, според когото “Слави е напълно проевропейски настроен”, но популизъм може да се победи единствено с популизъм. В интервюто Трифонов казва, че е за приемането на еврото, както и че “пътят на България е да е безусловно член на НАТО и ЕС”. След което уточнява, че “не можем да избягаме от историята си, благодарни сме на Русия, но времената се промениха”.

Лидерът на ИТН дори се обявява за “трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави”, както и призовава “твърдо” да се отговори на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ за се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро “ни дава доказателство”, че “ЕС трябва да бъде държава”, за да “се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария”. След което Трифонов се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже “това не е приоритетна тема”, допълва “Дневник”.

Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател, пише “Льо монд”:

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар