Слави Трифонов: Над 100 000 македонци са с БГ паспорти, а се страхуват да се нарекат българи

Слави Трифонов отвръща на удара: ИТН иска надзор над министрите на ПП

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Неуспешният опит на Любомир Каримански да оглави БНБ провокира съпартийците му от ИТН да ударят по коалиционните си партньори. Хората на Слави Трифонов внесоха предложение в Народното събрание да се сформира спецкомисия, която да контролира големите плащания на министерствата. На мушката им изглежда ще попаднат предимно ведомствата, контролирани от ПП – формацията, която ИТН държи отговорна за провала на Каримански.

Това е очевиден опит да се нанесе политически удар върху ПП, като се разстрои работата на правителството. Изключително широкият и твърде неясен мандат на комисията поставя въпроса и дали дейността й ще бъде съобразена с принципа на разделението на властите. Предвид опитът с други подобни органи – като т.нар. комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ, няма съмнение, че новата инициатива ще бъде по-скоро политическо зрелище, отколкото реално работещ и полезен инструмент за парламентарен контрол.

Предистория

За подобна комисия заговори първо зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов преди няколко дни. Поводът беше идеята на премиера Кирил Петков парламентът да се захване с проверки на договорите на държавата с пътно-строителните фирми, на които хазната дължи огромни суми. Тогава Йорданов спомена, че след като депутатите ще се захващат с такъв контрол за пътното строителство, направо могат да сторят същото и по отношение на други подобни разходи на министерствата.

От нелепо хрумване към реалност

Към онзи момент това изглеждаше като нелепо хрумване, което няма шанс да се превърне в реалност. Това обаче се промени, когато започна да става ясно, че ИТН няма да успее да овладее БНБ. И днес депутатите на Трифонов внесоха в парламента предложението да се създаде комисията. Дейността й, според проекта, включва проверка на задължения и одобряване на плащанията по договори, сключени с първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет, както и с дружествата с държавно участие в капитала.

В мотивите към проекторешението е записано, че са налице „множество съмнения относно законосъобразното и целесъобразното разходване на публични средства“. Тези съмнения, твърдят от ИТН, могат да се разсеят чрез „ефективен и превантивен контрол върху плащанията“. Предлага се комисията да действа в продължение на една година. Допуска се възможността срокът да бъде удължен, ако органът докаже ефективността си.

ПП е на мушката

Тошко Йорданов обясни на брифинг в парламентарните кулоари, че предложението е свързано с неуспешния опит за разплащане с пътно-строителния бранш. Съмненията, че става въпрос за политически мотивирана инициатива, при това насочена най-вече към ПП, се усилиха, след като той изброи ведомствата, които смята за най-непрозрачни в разходите си. Те всичките са контролирани именно от избраници на Кирил Петков.

„Не знам какви пари има в МРРБ, но в министерството под шапката на Лорер (министърът на иновациите Даниел Лорер – б.а.) са едни 13 милиарда. В министерството на финансите (оглавявано от Асен Василев – бел.а.) се харчат едни пари, които никой не знае как се харчат. Ние не знаем в бюджета има ли пари в момента, няма ли. В министерство на транспорта (оглавявано от Николай Събев – бел.а.) не знаем какво се прави“, изброи Йорданов.

Той обясни механизма на действие на бъдещата комисия така: „Парламентарна комисия от всички парламентарно представени партии ще следи процесите и, ако има нещо, което да буди съмнение, веднага ще бъде прекратявано.“ Дори допусна, че е възможно органът да бъде оглавен от представител на опозицията – така, по думите на Йорданов, контролът ще се затегне още повече. А очевидно и натискът върху ПП ще се засили.

Пореден опит за решение на казуса с АПИ

От ИТН са внесли и друго предложение, което засяга конкретно казуса с пътно-строителните фирми. В него е записано, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) трябва да предприеме действия да бъдат завършени дейностите по действащите договори за поддръжка на пътища, за маркировка, за знаци и др.; а също и да възложи нови дейности по тези договори със срок максимум до 30 септември 2022 г. Така според партията ще се „отпуши“ работата на агенцията, която в момента е блокирана.

Последно предупреждение

Йорданов отправи и предупреждение към съюзниците на ИТН в четворната коалиция. „Сега ще видим как ще бъдат гласувани нашите предложения. Ако не бъдат приети, можем да имаме обосновани съмнения, че някой в тази държава се опитва да прави неща на скрито. И че някои, говоря за коалиционните ни партньори, въобще не осъзнават отговорността, която имат като управляващи, рискувайки живота на хората по пътищата“, заяви той.

Сега

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар