Слави Трифонов: Прокуратурата покровителства корупцията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Санкциите на САЩ, които разбуниха вчера България, повлякоха днес доста коментари. С твърде интересна позиция излезе Слави Трифонов. Лидерът на ИТН, която е сочена за основна алтернатива на ГЕРБ, директно заяви, че българската прокуратура покровителства корупцията.

 

ВЕЧЕ Е ЛЕСНО

Президентът Румен Радев беше лаконичен в коментара си около целия случай: “Докато аз говорех, мнозина се спотайваха и мълчаха. Да се говори днес е лесно и безопасно”.

 

РАШКОВ: УДАР СРЕЩУ НАШИТЕ СЛУЖБИ И СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ

„Това е удар срещу нашите служби“, заяви пред bTV служебният вътрешн министър Бойко Рашков по повод наложените от САЩ санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков. „Известно е отдавна, че има корумпирани хора. Смятам, че най-напред трябва да се замислят политическите партии, които са излъчили тези лица, които от САЩ са обявени. Това е голям срам за българската държава, защото един от тези тримата беше депутат от една партия, която се гордееше с него, а другият е лансиран в енергийния бизнес, защото е вероятно с подходящо образование – психолог. Отсъствието на един обвиняем не е пречка за продължаване на разследването при задочност, предвидена е такава процедура в НПК. Онези от прокуратурата, които водят това дело срещу Божков, вместо всеки час да казват колко престъпления са включили в него, да кажат защо не се приключва това дело“, заяви Рашков.

 

ЗАСЛУГАТА Е НА ГРАЖДАНИТЕ, А ПРОКУРАТУРАТА ПОКРОВИТЕЛСТВА КОРУПЦИЯТА

Слави Трифонов даде мнението си във “Фейсбук”. Лидерът на ИТН заяви, че гражданското общество в България е в основата на действията на САЩ. “Всичко, което е написано в доклада на Министерството на финансите на САЩ, българското гражданско общество го знаеше много преди вчерашния ден и го изразяваше на площадите и улиците. Още преди 8 години хиляди граждани в десетки градове заявиха своето отношение и позиция спрямо Делян Пеевски”, припомни той. Изтъкна и миналогодишните протести. “Вчерашният американски доклад дипломатично посочва корупцията по най-високите етажи на властта и ролята на прокуратурата в покровителстването на тази корупция”, декларира още Трифонов. Той смята, че американските санкции са подкрепа и протегната партньорска ръка. Но същевременно изрази увереност, че дневният ред в България не се пише от докладите на “нашите лоялни партньори”.

 

ЗАЩО СЕ НАЛАГА САЩ ДА НИ КАЗВАТ?

“Винаги сме гледали на отношенията със САЩ през призмата на националния интерес. Имало е случаи, когато сме били критични, например при сделката за “F-16″. Но в този случай санкциите на физически лица и фирми са сериозен принос към борбата с корупцията и паралелната държава”, коментира и Корнелия Нинова. Лидерът на БСП попита защо  се стига до факта чужда държава – в случая САЩ, да ни казва какво да правим. Според нея правоохранителните органи в България трябва да си свършат работата, за да разкрият политическия чадър, без които обвързаностите и корупционните смехи са невъзможни. Тя призова главният прокурор Иван Гешев да започне мащабни разследвания и да стигне до край.

 

ЗНАК 

“Да се предприеме такава стъпка преди избори за мен е знак. Знак за видимост, че нарушаването на правилата няма да се търпи. Въпросът е тези хора да не участват в следващото раздаване на картите по същия начин като досега”, коментира и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той на свой ред изтъкна, че темата не е нова – Васил Божков е в центъра на внимание поне от 1993 г., а Пеевски – от 2003-2004. Според Безлов показателно в случая ще бъде дали ще се пристъпи към изясняване на дългия списък от обвинения срещу бившия депутат Делян Пеевски. “Срещу г-н Божков има един куп дела, дори не им се помни броят, докато срещу Пеевски в прокуратурата няма нищо”, коментира Безлов. Той изрази лично мнение, че ДПС са били предупредени като партия и Пеевски не е номиниран за депутат по тази причина.

ТЕЖКИ ДНИ

“Предстоят тежки дни за тези хора, които са обявени. Споделянето на информация ще повлече правни последици”, посочи бившият зам.-министър на външните работи Милен Кермедчиев пред Нова ТВ. “Натискът започна градивно да се вдига. САЩ не се намесват пряко във вътрешните работи, но показват, че ще бъдат рупор на тази нетърпимост, която се възроди по време на протестите”, посочи още Кермедчиев. Той заяви, че по всяка вероятност сезирана ще бъде Европейската прокуратура, която да продължи разследването. Керемедчиев смята, че е възможно да бъдат блокирани международни преводи, които са в долари или кореспондират в долари, на тримата с наложени санкции, както и на техните фирми.

 

ВАЖЕН Е ПОЛИТИЧЕСКИЯТ СМИСЪЛ

“Наложените санкции от САЩ на публични лица в България имат залпов ефект и на първо място политически смисъл. Ако проявяваме толкова голямо късогледство и правим опити да омаловажим смисъла им, България ще остане без международни шансове”, коментира пред bTV бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова. Според нея са събрани достатъчно доказателства по случая. “За да се действа по закона “Магнитски”, трябва да има двупартийно съгласие за иницииране на процедура. Така че няма никакви изгледи за измъкване от процедурата, която ще върви напред”, коментира Поптодорова. Тя подчерта, че темата с корупцията не е нова, като е имало множество знаци да й се обърне внимание. “По темата междувременно се произнесе ръководството на външната комисия на Сената, последвана от Държавния департамент”, припомни тя. Според нея санкциите са и катализатор, който отваря възможност България да разчисти системата. Поптородова обаче бе категорична, че България сама трябва да си напише домашното по основния въпрос, останал без отговор – действащият политически лидер, забъркан в цитираните схеми (б.р. за получавани подкупи от Васил Божков). “От всичко, което видяхме вчера, не смятам, че ще бъде предоставена детайлна информация на българската прокуратура, не се предвижда и среща там, очевидно трябва да си свършим работата сами….Имената ние трябва да ги даваме, що за държава сме, ако продължаваме да не реагираме ?!”, заяви тя.

 

ЕС МИЖИ 

„САЩ санкционираха високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо“. С такова заглавие излиза изданието “Политико”, цитирано от БНР. “Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затваряха очите за срива на върховенството на закона в най-бедната страна в ЕС през последните години. Бившият премиер Бойко Борисов, който доминира през по-голямата част от последното десетилетие политиката в страната, бе техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия и никога не му бе поискана сметка за провалите на правосъдието в страната му”, пише „Политико“. Изданиеито изтъква, че мерките са най-голямата предприета за ден акция на Америка в рамките на глобалния закон „Магнитски“, насочена срещу подкупващи и нарушаващи човешките права хора и показва неспособността на блока да наблюдава собствения си заден двор за развихрянето на корупцията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар