Слагат звезди на местата за настаняване, които се предлагат в онлайн платформи – Туризъм

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавата затяга контрола на апартаментите, които се предлагат в различни туристически платформи. Предложението е на председателя на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Стоянова подчерта, че проблемът е сериозен с укриване на доходи и данъци в сферата на предоставяне на апартаменти, стаи и къщи за гости. Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, в социалната мрежа Facebook т.н., да бъде забранено и санкционирано, предлагат Стоянова и Симеонов.

Двамата са автори на поправката, внесена между първото и второто четене на бюджета за следващата година като с нея се предвижда изменение в Закона за туризма. С него се въвежда категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook.

Целта е те да са с категория както хотелите и къщите за гости.

“Явно хиляди хора или фирми не са спазвали закона. Искаме платформите, които извършват посредническа услуга за настаняване, да изискват от своите клиенти да спазват закона – да бъдат категоризирани и да бъдат вписани в регистъра. Всяка една от тези платформи сключва договор със своя бизнес партньор, но е задължена да го идентифицира”, обясни Менда Стоянова в ефира на България он ер.

Тя бе категорична, че услугата няма да поскъпне. “Единствените разходи са по категоризация на съотвения обект, които и до момента са били задължени да правят. Тези раходи са в съответните общини и струват 20 лева на предоставено легло”, посочи председателят на бюджетната комисия.

Стоянова отбеляза, че има сериозно разминаване в броя на предлаганите легла и броя на записаните в националния регистър на местата за настанявяне. Тя е убедена, че голяма част от разликата в броя е в сивия сектор и не се плащат данъци.

“Някои са го превърнали в бизнес, който трябва да бъде регистриран и по ДДС. Това не е икономика на споделянето. Всяко лице, което извършва търговска дейност, следва да отчита приходи и да плаща съответните данъци”, подчерта Менда Стоянова.

Запитана дали тези мерки ще изгонят туристите от страната ни, тя посочи, че позицията на туроператорите е изненадваща, но не вижда причина за отлив на туристи заради категоризирането на местата за настаняване.

“Не виждам причина да има компромис. Ако направим компромис, казваме ние сме за сме сивата икономика”, заяви Стоянова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар