“Следващата индустриална революция”: Стойността на Nvidia прескочи $3 трилиона и изпревари Apple

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пазарната стойност на Nvidia скочи над $3 трилиона, издигайки производителя на чипове пред Apple, за да стане втората най-скъпа публично регистрирана компания в света след Microsoft. Цената на акциите на фирмата се повиши с над 5% в сряда като прескочи 1224 долара.

Би Би Си (BBC) определя постигнатото като спиращо дъха бързо изкачване, което започна миналата година, задвижвано от залози, че американската компания е позиционирана като големия победител насред вълната от инвестиции в изкуствен интелект (AI).

Пазарната стойност на Nvidia – $3.019, сега е точно под тази на Microsoft – $3,15 трлн., друг ключов играч в индустрията благодарение на инвестициите си в създателя на GPT за чат OpenAI. пазарната стойност на Apple е $2.99 трилиона.

Оценена на “само” на $2 трилиона през февруари, Nvidia предизвика нова вълна от покупки на акции, след като миналия месец обяви планове за така нареченото разделяне на акции (сплит на акции*). Намерението е акциите да станат по-достъпни за дребните инвеститори. Очаква се това да се случи в петък, което да генерира още повече търсене на ценните книжа.

Основана през 1993 г., Nvidia първоначално е известна с производството на компютърни чипове, които обработват графики, особено за компютърни игри.

Много преди революцията на изкуствения интелект компанията започна да добавя функции към своите чипове, които според нея помагат за машинно обучение – всичко това й помогна да увеличи пазарния си дял.

Днес се възприема като ключова компания, на която да се обръща внимание, за да се следи колко бързо технологиите, задвижвани от AI, се разпространяват в света на бизнеса, каза изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг, обявявайки зората на “следващата индустриална революция”.

Компанията му отбеляза експлозивен растеж, отчитайки продажби от 26 милиарда долара през тримесечието до 28 април – над три пъти повече от същия период на 2023 г. и с 18% повече спрямо предходните три месеца.

Оптимизмът относно изкуствения интелект е една от движещите сили зад по-големия пазарен устрем през последната година, което тласна S&P 500 и Nasdaq в Съединените щати до нови рекорди в сряда.

Apple изглежда беше губещ по-рано тази година, тъй като ръстът на продажбите спря. Но през последните седмици акциите му бяха подкрепени от очаквания за това как планира да включи AI в собствената си стратегия.

Акциите на фирмата поскъпнаха с 0,7%, което й дава пазарна капитализация от около 3 трилиона долара, което обикновено се изчислява чрез умножаване на броя на акциите в продажба на една компания по текущата им цена.

*Сплит на акции или разделяне на акции (stock split) се случва, когато една публично търгувана компания раздели своите съществуващи дялове на множество нови акции, за да повиши ликвидността им като цената им се понижава. Бордът на директорите на компанията решава дружеството да издаде повече акции на своите настоящи акционери, без да намалява стойността на техните дялове.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар