Следователи, прокурори и съдии в цялата страна излязоха на мълчалив протест – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Следователи, прокурори и съдии в цялата страна излязоха на мълчалив протест

inews.bg/Марио Евстатиев

Напрежение в съдебната система. Следователи, прокурори и съдии в редица градове излязоха на мълчалив протест заради готвените промени в Закона за съдебната власт. Магистратите се обявяват против обсъжданото в парламента закриване на специализираните прокуратури и съдилища.

Това обявиха в разпространена декларация, в която се обявяват срещу гласуваните от правната комисия в парламента промени, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити.

“Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на спецмагистратурите да се повдига отново. Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт, пише в позицията на спецпрокурорите и служителите”, се посочва в позицията на магистратите.

Според тях с внесеното  предложение в  45-то Народно събрание за изменение и допълнение на НПК и ЗСВ се нарушават принципа за разделение на властите и независимостта на съдебната власт.

В декларацията си те задават и въпроса дали решението за закриване на спецпрокуратурата и спецсъдът без аргументи не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи? “Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет, пише в становището на спецпрокурорите и администрацията.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар