Следователят Стефан Петров е новият член на Висшия съдебен съвет

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При провелото се днес гласуване следователите избраха Стефан Петров за член на Висшия съдебен съвет от Прокурорската колегия. В негова подкрепа са гласували 287 следователи, предаде БТА.

След преброяването на гласовете Петров благодари на колегите си и заяви, че ще се старае да оправдае доверието на всички следователи.

Изборният ден приключи в 18 часа, като са гласували 73 процента или 311 гласували от 426 имащи право на глас. По интернет вота си са дали 299 от 391 заявили такова желание, а от хартиената бюлетина са се възползвали 12 следователи.

До необходимостта от избори се стигна, след като на 25 ноември, след усложнения от коронавируса, почина прокурорът, следовател и член на ВСС Евгени Диков,.

Петров, който настоява следователи да разследват по-голям кръг престъпления от сега посочените в Наказателно-процесуалния кодекс, заяви пред БНТ: 

“Ние застъпваме тезата за увеличаване на натовареността на следователите. Както на следователите в НСлС, така и на следователите от Окръжните следствени отдели към Окръжните прокуратури. Като преди всичко може да се увеличи компетентността свързана с икономическите дела за следователите от Окръжните следствени отдели, а на следователите от Националното следствие да се даде да разследват дела, които са подсъдни на Специализирания съд”.

Стефан Петров е завършил право в Академията на МВР. Целият му професионален път е минал в следствието, където започва работа през 1989 г. От 2007 г. до 2012 г. е бил член на първия постоянно действащ Висш съдебен съвет. В момента е зам.-председател на Камарата на следователите.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар