След аварията на колектор: Ешерихия коли и чревни ентерококи има в морската вода в Кранево

След аварията на колектор: Ешерихия коли и чревни ентерококи има в морската вода в Кранево

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Замърсяване на морската вода в Кранево показа проверката на Регионалната здравна инспекция в Добрич. Наличие на “чревни ентерококи” и “ешерихия коли” установиха здравните инспектори, като резултатите вероятно са повлияни от възникналата аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от пречиствателна станция “Албена”, съобщават от РЗИ-Добрич.

Пробите бяха взети на 21 юни, след като стана ясно, че 85 метра от водопровода от колектора на пречиствателната станция за отпадни води в Албена се е разкъсал и е бил отнесен от морето. За нарушаването на целостта на тръбопровода в прибойната зона на плажа от “ВиК Добрич” АД са уведомили РИОСВ-Варна още на 4 юни.

В района на аварията – пред снек- бар Казабланка и при пункт Кранево-централен се установява наличие на “чревни ентерококи” и “ешерихия коли”, като резултатите вероятно са повлияни от възникналата аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от ПСОВ “Албена”, пишат от РЗИ в Добрич.

Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане от здравната инспекция препоръчват да се ограничава къпането в района на аварията.

РЗИ Добрич ще осъществи учестен мониторинг на “ешерихия коли” и “чревни ентерококи” в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване в съответствие с изискванията на наредбата за управление на качеството на водите за къпане, като своевременно ще информира обществеността за установените резултати.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар