След атаката на йеменските хуси: Филипинските власти спасяват екипажа на потъващия гръцки кораб

След атаката на йеменските хуси: Филипинските власти спасяват екипажа на потъващия гръцки кораб

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Военноморски сили на Индия чрез АП/БТА

След атаката на йеменските хуси: Филипинските власти спасяват екипажа на потъващия гръцки кораб

Един моряк е в неизвестност, източници от мореплаването предполагат, че той не може да излезе от машинното отделение

Екипажът на гръцкия товарен кораб “Тютър” (“Tutor” ), който беше тежко повреден в Червено море при атака на йеменски шиитски бунтовници хуси, се очаква да бъде спасен до края на деня, въпреки че един моряк все още е в неизвестност, предаде днес Ройтерс, като се позова на изказване на Филипините.

Атаката, извършена в сряда близо до йеменското пристаните Ходейда, е нанесла тежки щети и заради пробойна машинното отделение бързо се пълни с вода заради което корабът, плаващ под либерийски флаг, не е в състояние да маневрира, добавя БТА.

Гръцки кораб бедства в Червено море след удар с дрон и ракети на йеменските хуси

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси поеха отговорността за нападение с малка лодка и ракети срещу “Тютър”. През ноември хусите започнаха да извършват нападения срещу корабоплаването в региона на Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и “Хамас”.

Екипажът е от 22-ма души, повечето от които са филипинци, каза днес на пресконференция в Манила секретарят на филипинския директорат за мигрантски работници Ханс Какдак.

“Спасяването ще се извърши в рамките на деня”, каза Какдак и допълни, че не може да разкрие повече информация от съображения за сигурност.

Източници от мореплаването предполагат, че липсващият член на екипажа не може да излезе от машинното отделение. Останалите членове на екипажа са “живи и здрави” и имат достатъчно запаси от храна, каза Какдак, цитирайки капитана. Какдак допълни, че в момента се извършват опити да бъде установено местонахождението на моряка в кораба.

Базираният в Атина мениджър на кораба “Еваленд шипинг” не е отговорил на запитване на Ройтерс за коментар по въпроса.

Източник твърди, че плавателни съдове на САЩ и Франция ще се опитат да евакуират екипажа, който е възможно след това да бъде прехвърлен в Бахрайн, а после ще се правят опити за спасяване на кораба.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар