След България и Румъния обяви, че напуска двете банки на бившия СИВ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Румънското правителство одобри днес проектозакони за оттегляне на Румъния от банките с руски капитал Международна инвестиционна банка (МИБ) и Международна банка за икономическо сътрудничество (МБИС), съобщи днес министърът на финансите Адриан Къчу, цитиран от Аджерпрес и БТА.

„Днес правителството одобри два проектозакона, които влизат в парламентарно обсъждане в спешен режим – за оттеглянето на Румъния от двете банки с руски капитал МИБ и МБИС. На практика спазваме ангажимента, който поехме за започване на стъпки към оттегляне от тези две банки и сме в координация с останалите страни членки на двете финансови институции. По отношение на Международна банка за икономическо сътрудничество се координираме с Полша, Чехия, Словакия и България, а по отношение на Международната инвестиционна банка – с Чехия, Словакия и България“, заяви Къчу на пресконференция в правителствения дворец „Виктория“. Адриан Къчу уточни, че паралелно с дебатите в парламента по двата проектозакона ще започнат и преговорите за оттегляне.


На 18 май Министерският съвет взе решение България да се оттегли от двете банки, доминирани в акционерния капитал от Русия.

На въпрос какви ще бъдат отраженията от оттеглянето на Румъния от двете банкови институции, при условие че редица пенсионни фондове в страната са инвестирали в облигации, издадени от една от двете банки, финансовият министър уточни, че преговорите ще бъдат водени с цел постигане на „неутрален ефект“.

На 21 септември 2021 г. например МБИС дебютира на Българска фондова боса с емисия облигации за 68 милиона лева – това се оказа и дебют на банката на европейския дългов пазар.

„Румънците няма защо да се притесняват, пенсионните фондове знаят за това решение от цели три месеца и мисля, че чрез преговорите, които ще проведем заедно – от тяхна страна в качеството на инвеститори, от наша страна в качеството на акционери – ще доведат до неутрализиране на отраженията. Преговорите в този смисъл ще се водят така, че ефектът да бъде неутрален, в смисъл да не загуби никой нищо“, посочи финансовият министър.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар