След бюджета на Ася: Банките вдигат лихвите по кредитите ни

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В бюджета за догодина предостатъчно средства са предвидени за нови дългове. Дори ревизираният лимит, който се предлага за догодина, пак е висок. Знаем, че когато се приеме лимит, той винаги се изпълнява изцяло. Не повече от 9.5 млрд. са ни необходими за 2024 г. Ако се погледне до 2026 г. какво е предвидено да вземаме като заеми, България изпада в дългова зависимост. За това предупреди пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов.

 „Следващите 3 години ще се теглят заеми, докато таванът им позволява и надуването на капиталовите разходи е възможно. Ще плащаме повече главници и лихви, а това води до постепенното вдигане на лихвите на потребителите”, посочи експертът.

Бюджетът през септември е с дефицит от 780 млн. лв. Според Гълъбинов няколко са факторите, които са причина за дефицита:

„Бюджетният дефицит се появява при превишение на съвкупните разходи в държавния бюджет над съвкупните приходи, като могат да бъдат изведени следните основни причини за появата на фискален дефицит в България:

• Спад в постъпленията от корпоративен данък и спад в постъпленията от данък върху доходите.

• Ръст на безработицата и намаляване на постъпленията от данък върху доходите и осигурителните вноски.

.• Намаляват паричните потоци от чужбина и преките чуждестранни инвестиции.

• Намалява събираемостта на данъчните постъпления от ДДС.

• Увеличават се обезщетенията за безработица вследствие на нарастващата безработица.

• Увеличават се хората, получаващи плащания от пенсионната система.

• Изплаща се държавен дълг, натрупан в предходни периоди, който не може да бъде разсрочен.

• Довършват се инвестиционни проекти, чието замразяване ще доведе до загуба на вече направени инвестиции или ще трябва да се плати почти същата сума под формата на неустойки и разходи за поддръжка на обекта в текущото му състояние.

• Нисък контрол върху разходването на публичните средства.”

 „Влезем ли в серия на бюджетни дефицити, трудно се излиза. БВП трябва да расте ускорено, което скоро е трудно постижимо, а докато това се случи държавният ни дълг ще продължи да нараства”, каза още Румен Гълъбинов.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар