След вълна от убийства: Швеция включва армията в борбата срещу бандите

След вълна от убийства: Швеция включва армията в борбата срещу бандите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шведското правителство призовава въоръжените сили да помогнат за овладяване на бандитското насилие, което от години тормози скандинавската държава, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Правителството ще даде мандат на въоръжените сили да помагат на полицията в борбата с престъпните банди в рамките на действащия закон, обяви премиерът Улф Кристершон след среща с главнокомандващия на армията Микаел Биден и началника на националната полиция Андерс Торнберг в Стокхолм.По думите му сегашното законодателство трябва да бъде променено, за да се дадат по-големи възможности на полицията да иска помощ.


Изявлението му идва, след като този месец бяха застреляни 11 души, някои от които при целенасочени убийства, а други – като случайни минувачи. При друг инцидент, за който се съобщава, че е свързан с насилие от страна на банди, в четвъртък млада жена загина при експлозия.

“Ще преследваме бандите и ще ги победим”, заяви късно вчера в обръщение премиерът. “Ще ги изправим пред съда. Ако те са шведски граждани, ще бъдат затворени с много дълги присъди. Ако са чужди граждани, те също ще бъдат депортирани”, каза той.

От години Швеция се бори с ширещата се бандитска престъпност.

Този месец насилието отново ескалира, като се съобщава, че то е свързано отчасти с предполагаемо разцепление в престъпна група, известна като “Фокстрот”.

Кристершон обвини за този тежък проблем години на политическа наивност. “Безотговорната имиграционна политика и неуспешната интеграция ни доведоха дотук”, каза той.

Според него изключването и паралелните общества са благоприятна почва за престъпните банди. “Там те могат безмилостно да вербуват деца и да обучават бъдещи убийци”, каза премиерът.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар