След години

След години „нелегалност“ ЧВК „Вагнер“ с официална регистрация в Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руската частна военна компания „Вагнер“ официално вече е регистрирана в Русия като юридическо лице, бележейки бързото развитие на традиционно дискретната група, съобщи днес британското министерство на отбраната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В документацията, подадена на 27 декември, „Вагнер“ посочва като своя дейност „консултантски услуги в областта на управлението“. Не се споменават паравоенните ѝ дейности, сочи информация от ежедневната актуализация на разузнавателните данни на министерството, публикувана в „Tуитър“.Не е ясно до каква степен регистрацията ще се използва за управление на паравоенните дейности на групата. Частните охранителни и военни компании са незаконни в Русия.


Понастоящем „Вагнер“ има под свое командване до 50 000 бойци в Украйна и се е превърнала в „ключов компонент“ във войната на Русия срещу нейната съседка, твърди британското министерство.

Ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин вероятно е финансирал силите отчасти с държавни пари, които е получил от държавни поръчки към други свои компании, заяви министерството.

„Регистрацията вероятно има за цел да увеличи максимално търговската печалба на Пригожин и да легитимира допълнително все по-силно налагащата присъствието си в публичното пространство организация“, се казва още в изявлението.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар