След заплахи от Европа пускаме строежа на тунела под Шипка. Поръчката – 267 млн.лв.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Агенция „Пътна инфраструктура“ е обявила обществена поръчка за изпълнител на строителни работи за „Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“.

Стойността на поръчката е 267 225 010 без ДДС, като цената няма да бъде покрита от европейско финансиране. Поръчката е публикувана на 25 октомври на страницата на АПИ.

Срокът за заявления е 5 декември, а финансирането е от националния бюджет.

Тя идва на фона на заплахите, получени от Европейската комисия, че трябва да върнем пари за за неизпълнени строителни работи край Габрово.

От ЕК ни предупредиха и за магистрала „Струма“. От там подчертаха, че може да има отказ за по-нататъшно еврофинансиране заради Кресненското дефиле, тъй като е защитено от европейската мрежа „Натура 2000“.

Строителството на тунела под Шипка се планира да премине през защитена територия с вековни гори – Природен парк „Българка“.

В решението си за обявяване на поръчката АПи пише, че строителството на пътя и тунела през природния парк не съдържа изисквания за опазване на околната среда.

Проектът е обжалван неведнъж от природозащитници, но без успех.

Обществената поръчка предвижда изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово – Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под „Шипка“ ще е с дължина 3,22 км. Останалите 4 тунели са по-малки – съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Проектът

Тунелът под вр. Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,50 м и два тротоара по 0,85 м.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1 280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Maщaбният пpoeĸт зa изгpaждaнe нa Oбxoдния път нa Гaбpoвo, вoдeщ ĸъм бъдeщия тyнeл пoд Шипĸa, e paздeлeн нa 5 eтaпa и ce изпълнявa в двe фaзи. В заключителен етап е пъpвaтa фaзa, ĸoятo вĸлючвa cтpoитeлcтвoтo нa 4 yчacтъĸa oт oбeĸтa и eтaпнa вpъзĸa c oбщa дължинa 23,25 ĸм. Bтopaтa фaзa oбxвaщa cтpoитeлcтвoтo нa пeтия yчacтъĸ oт обxoда нa гp. Гaбpoвo, вĸлючитeлнo и нa тyнeлa пoд Шипĸa.

Предвижда се проектът „Проектиране и строителство на обект: „Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“ да бъде предложен за финансиране от бъдещата Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Тунелът ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар