След заявката на президента за втори мандат: Ще има ли пренареждане на политическата сцена? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вчера президентът Румен Радев обяви, че той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това стана ясно по време на пресконференция, на която държавният глава отчете свършеното през изминалите четири години.

“Основната задача на всеки, който желае да промени модела, е да спечели парламентарните избори. Последните години имаме президентска институция, която е силно опозиционна на статуквото и управлението. Тя привлече голяма обществена енергия. Въпреки това нищо не се промени, защото имаме ясна Конституция, която определя България като парламентарна република”, коментира политическият анализатор доц. Росен Карадимов в ефира на “Здравей, България”.

Той посочи, че президентът има много голяма символна власт. Говоренето за смяна на модела и нов тип управление обаче било възможно само през парламентарно мнозинство и излъчено от него правителство.

“Резултатът от парламентарните избори ще повлияе и на президентските след това. Те до голяма степен са функция на парламентарния вот”, добави доц. Карадимов.

“За президента всяко правителство, в което участва ГЕРБ, ще бъде задкулисно, на мафията и на завладяната държава. Той има война с ГЕРБ и тя е на базата на класическата дефиниция за популизъм – “ние, честните граждани, срещу корумпираните политически елити”. Той се явява като водач на тези “честни граждани”, разясни политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според него Радев се цели далеч от президентската институция и иска да управлява страната.

“Още на тези парламентарни избори президентът ще участва индиректно като припознае някои от участниците”, поясни политологът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар