След изтичането на лиценза – възможни ли са проблеми за по-старите смартфони на Huawei?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Миналия четвъртък е изтекъл лицензът, който позволяваше на Google да има търговски отношения с Huawei. Китайската компания беше сред поставените в т.нар. “черен списък” от американския президент Тръмп, а по-сериозните последици от това може би тепърва предстоят.

В търговската война между САЩ и Китай през май 2019-а американският президент атакува една от най-големите и с международно присъствие китайски компании, която е водещ световен играч доставчик на телеком оборудване, а също и в топ 3 по продажби на смартфони.  

Като следствие от по-горното много страни решиха да изключат Huawei от своите 5G мрежи – тема, която коментирахме и в ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ КЛУБ с Ясен Гуев. САЩ все пак даде временен лиценз и отсрочка, чиято цел беше най-вече телеком оборудването на китайците в американските мрежи да бъде заменено с друго.

Този лиценз обаче изтече миналата седмица и в новата ситуация има някои важни въпроси. 

Забраната американски компании да работят с Huawei удари смартфон бизнеса на последните, като те вече не предлагат услугите и приложенията на Google в своите Android-базирани устройства. Huawei дори ескалира разработката на своята собствена операционна система, HarmonyOS, която обаче все още не е готова да замени Android при смартфоните им. 

Сега въпросът е какво се случва с по-старите смартфони на Huawei, произведени преди 16 май 2019 г., които са с пълния пакет от Google. Оказва се, че какво точно ще се случи предстои тепърва да разберем официално, но едната възможност е ъпдейтите на приложенията от Google просто да спрат, пише The Wall Street Journal. Това би се наложило, защото Google няма да има разрешение за работа с Huawei, което изключва и всякакъв вид сътрудничество и софтуерна поддръжка. Така, дори при ъпдейти на EMUI, потребителския интерфейс, който Huawei налага върху Android, е възможно приложенията на Google също да изискват ъпдейт, за да са съвместими с него, а той да не може да бъде осигурен. 

Все пак не се очаква приложенията на Google просто да изчезнат от по-старите смартфони на Huawei.

 

Във всеки случай най-добрият ход на Huawei би бил този, който компанията така или иначе вече е предприела, а именно да разработва собствени приложения, алтернативни на тези от Google. И да положи усилия да убеди потребителите си, че те са достойна тяхна алтернатива. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар