След катастрофата с хеликоптера: Прокуратурата разследва смърт поради немарливост

След катастрофата с хеликоптера: Прокуратурата разследва смърт поради немарливост

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Окръжната прокуратура в Благоевград ръководи досъдебно производство относно инцидент с хеликоптер край с. Гърмен, при който пилотът на летателното средство е загинал, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Във връзка с инцидента е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.В хода на първоначално проведените следствени действия е установено, че пилотът на летателния апарат е изпълнявал въздушно пръскане на горски територии край с. Гърмен. След като е приключил на 21 септември т.г. дейностите, за които е бил ангажиран, пилотът на хеликоптера е излетял около 7:30 часа на 22 септември т.г. от стадиона на с. Гърмен при гъста мъгла, за да се прибере в базата на фирмата, съобщава БТА.


Хронологията на авиоинцидента

На 22 септември т.г. в 12:50 часа в Районното управление – Гоце Делчев е получен сигнал за излетял хеликоптер от стадиона на с. Гърмен, общ. Гърмен, област Благоевград, с дестинация до с. Цалапица, област Пловдив. Към момента на подаване на сигнала хеликоптерът и пилотът са в неизвестност.

В хода на издирвателните мероприятия в 19:20 часа на 22 септември т.г. хеликоптерът е установен в местността “Голек”, в землището на с. Гърмен, в гориста, трудно достъпна пресечена местност, отстояща на около 1,5 км от самото село. Установено е и тялото на загиналия пилот.

Уведомен е дежурен окръжен прокурор при Окръжна прокуратура-Благоевград и е образувано производство с първото действие по разследването – оглед на местопроизшествие.

Извършен е и повторен оглед. Процесулано-следствените действия продължават с разпити на свидетели, като ще бъдат назначени и необходимите експертизи за установяване на причините за инцидента. Работи се по всички възможни версии, посочват още от прокуратурата.

Версиите са три

Работи се по три основни версии за инцидента с падналия край Гърмен хеликоптер, при който загина пилотът, каза по-рано днес в ефира на бТВ Христо Христов, директор на “Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт”.

Най-вероятната причина може да е временна загуба на ориентировката във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета – може би гъста димка, мъгла или ниска облачност, обясни той. “Втората вероятна причина за това е технически отказ може би на двигател или на системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота след на излитането”, каза Христов.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар