След лъжите на Кирил и Асен! Служебният кабинет готви търг за доставки на газ, танкерите са на ниво оферта

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Създава се денонощен кризисен щаб в енергетиката

Служебният кабинет създаде междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, съобщи служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет. По думите му, щабът има за задача да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора.

Служебното правителство готви търг за доставка на втечнен газ, тъй като засега са осигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни, за да стигнат до края на годината.

„За съжаление трябва да кажа, че ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа критична“, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Прословутите 7 танкера не са договорени,  а са на ниво оферта“, посочи Христов.

Той уточни, че 3 танкера са предвидени за тази година, а останалите 4 за следващата. Другият проблем е, че не са осигурени слотове за разтоварване и трябва да се закупят от трети страни свободни капацитети.

Цената на газа от Азербайджан, който беше обявен като 4 пъти по-евтин, само за няколко дни се е покачила и сега по-голямата част от количеството ще е в пъти по-скъпа.

„Търсят начини за рефинансиране на „Булгаргаз“ и за намаляване на цената в общия микс на доставките на газ“, отбеляза министърът.

Министерството на енергетиката премина в денонощен режим на работа, мобилизирани са всички ресурси, ще работим и през уикенда, каза още Росен Христов.

Той добави, че се надява през следващата седмица служебното правителство да излезе с конкретни решения.

Кризисният щаб ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него влизат министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, ДАНС, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар