След масовото тестване в училище: Само 5 деца от 38 000 са положителни за Covid

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Само 5 деца от 1 до 4 клас са дали положителна проба за коронавирус след първия ден на тестването при връщането в присъствено обучение. Това стана ясно на извънреден брифинг на просветния министър проф. Николай Денков. Тествани са били 37 832 ученици в цялата страна.

От тях има две положителни проби на деца в София и по една положителна във Варна, Добрич и Пазарджик, отчете министърът.

Изследвани са били и 2717 учители, като шестима от тях са се оказали позитивни на коронавирус. Трима са във Варна и по един педагог в Добрич, Габрово и София.

Министър Денков подчерта, че фактът, че това е установено сега, е предпазило от заразяване и техни колеги педагози, и малките ученици.

Тестовете на трима служители от непедагогическия персонал също са дали положителен резултат за COVID, съобщи министърът на образованието, а изследваните са общо 1507 души. Случаите са – два във Варна и един в София.

Николай Денков благодари на всички учители, директори, непедагогически персонал и родители-доброволци за помощта, която са оказали за първия присъствен ден на децата от 1 до 4 клас. 3549 са били доброволците, помагали на учителите днес, а сред тях родителите са 3271.

Няма задължителен ден, в който да се стартира присъственото обучение за всички училища, каза още министър Денков. Стартирането на присъствения учебен процес ще става едва при изпълнението на три условия – налични тестове; съгласие на родителите за тестването на децата им – над 50% за паралелка; учители, заедно с доброволци, които да тестват децата в дадената паралелка.

Той съобщи, че здравното министерство е направило голяма поръчка за 1 милиона 460 хиляди тестове.

„Ако тези тестове бъдат осигурени в следващите дни, ние ще имаме тестове за един месец. Системата трябва да се захрани. Ако няма тестове, учениците отново ще преминат към онлайн обучение“, допълни министърът.

Изискването е в първия ден, в който стартира присъственото обучение, децата да бъдат тествани, поясни министърът.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар