След месеци отсъствие и лечение Берлускони се появи, за да подкрепи Марио Драги

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се появи публично днес след продължително отсъствие заради КОВИД-19 и изрази подкрепа за Марио Драги, натоварен с формирането на новото правителство на страната, предаде Франс прес.

Дясноцентристката партия на Берлускони – Форца Италия, вече обяви подкрепата си за Драги.


Марио Драги получи мандат да състави ново правителство на Италия

“Ще поемем нашата отговорност с лоялност и конструктивен дух. Моментът е тежък и налага всички да оставим настрана сметките, тактиката, изборните интереси, за да поставим на първо място спасението на страната”, заяви Берлускони след среща с Драги.

Осемдесет и четири годишният Силвио Берлускони изглеждаше изморен пред камерите. Магнатът не се беше появявал публично от дълги месеци.

Последната му, много кратка поява бе в средата на септември, когато той говори пред медиите при изписването си от болницата в Милано, където беше настанен в продължение на десет дни заради белодробна инфекция, след като се заразил с новия коронавирус.

През януари той отново бе хоспитализиран за няколко дни в Монако заради проблеми със сърдечна аритмия.

Берлускони трябваше да се срещне с Марио Драги още миналата седмица, по време на първия кръг от консултациите на бившия президент на Европейската централна банка с лидерите на италиански политически партии, но неговият лекар го разубедил да не го прави.

Медийният магнат изрази увереност, че правителството, което Марио Драги ще сформира, “ще се задържи толкова дълго, колкото е необходимо за преодоляване на социалната, здравната и икономическата криза”.

Миналата седмица президентът Серджо Матарела, който е арбитър в случай на политическа криза, призова “Супер Марио” (Както наричат Марио Драги) да формира правителство на националното единство.

Очаква се в сряда Драги да докладва на Матарела доколко е осъществимо съставянето на правителство.

След това той трябва да представи списък с министри, а после да положи клетва, теоретично – до петък.

Новото правителство ще започне да работи на пълни обороти след вота на доверие в двете камари на парламента, където Драги ще представи програмата си.

Един от ключовите въпроси е до каква степен кабинетът на Драги трябва да включва технократи или политически фигури, отбеляза вчера АФП. Предоставянето на министерски постове на политици може да засили лоялността им към правителството, но също така има риск да възобнови сблъсъците между партиите, отговорни за падането на кабинета на Конте.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар