След месеци спад, макар и с малко, цената на природния газ порасна

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за април от 58,84 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена “Булгаргаз” ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Цената е с около 2% (по-точно 2,17%) по-висока от цената на природния газ през март – 57,59 лв./MWh, припомня в съобщението си КЕВР.

Така за пръв път от няколко месеца насам (както може да се проследи в свързаните статии) “Булгаргаз” (КЕВР) увеличи цената за вътрешния пазар.

58,84 лева/MWh (без акциз и ДДС) беше и окончателно предложената цена от “Булгаргаз”, по която през април дружеството ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това съобщи по-рано в понеделник общественият доставчик на природен газ. На такава стойност беше и първоначалната заявка на дружеството, подадена в КЕВР на 11 март. (“Булгаргаз” подава две заявки, едната на 11-о число на месеца, предхождащ периода, за който ще важи цената, и финална – в деня на утвърждаването от КЕВР на окончателната цена.) Финалното предложение, което отчита котировките на международните газови пазари и валутния курс към 31 март т.г. включително, повтаря първоначалното – 58,84 лева/MWh (без акциз и ДДС).

В утвърдената цена на природния газ са включени: компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността “обществена доставка” и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на “Булгаргаз” за съхранение на количества в газохранилището в “Чирен”, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Регулаторът отбеляза, че е утвърдил цената за април след извършен анализ на внесените в понеделник от “Булгаргаз” актуални данни (посочени малко по-горе). Установил е, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора “България – Гърция” (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,07% от потреблението за месеца и допринасят за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

“Булгаргаз” е сключил за април договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ “Чирен”.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за април – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, се казва в съобщението на КЕВР.

По време на обсъждането, провело се в КЕВР на 28 март, “Булгаргаз” заяви, че окончателното му предложение ще е за априлска цена на ниво от 58,90 лева/MWh – с 2,2% по-висока от утвърдената за март.

“Топлофикация София” също подаде своето заявление за нова цена на топлинната енергия през регулаторния период 2024/25 г., който започва от 1 юли 2024 година.

От дружеството предлагат 97,78 лева/MWh, като посочват, че за втора поредна година искат по-ниска цена за топлоподаване. Така заявената цена е с близо 30% по-ниска от действащата към момента, изтъкват от топлофикационното дружество.

В предложението на софийската топлофикация е отчетено понижението на борсовите цени на природния газ и въглеродните емисии, динамиката на социално-икономическите процеси в България. Взет е предвид и фактът, че цената на природния газ през този регулаторен период е била по-ниска от заложената в цената на топлинната енергия, определена от КЕВР, се отбелязва в съобщението на “Топлофикация София”.

КЕВР се очаква да излезе с окончателно решение за цената на парното и топлата вода до 30 юни.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар