След отказа на ЕС за преговори: Скопие свиква среща на Западните Балкани – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След отказа на ЕС за преговори: Скопие свиква среща на Западните Балкани

Президентство на Република България

Северна Македония, Албания и други страни в региона трябва да продължат по европейския път, тъй като няма алтернатива. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски на съвместна пресконференция с албанския си колега Илир Мета в Тирана, предаде БНТ, позовавайки се на БГНЕС.

Пендаровски предлага страните от Западните Балкани да проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят разширяването на ЕС и добросъседските отношения и да обсъдят всички алтернативи за интеграция в ЕС. Ако бъде договорено, домакин на срещата на върха ще бъде Северна Македония.

Пендаровски заяви, че е информирал Мета за срещата на ръководството в Скопие и за консенсуса на държавата да продължи по европейския път и да организира предсрочни парламентарни избори.

Двамата държавни глави се договориха да насърчат всички политически участници да продължат по европейската програма, а лидерите на ЕС заявиха, че преговорите със страни в региона са инвестиция в стабилност и просперитет.

Отношенията между Скопие и Тирана македонският президент определи като отлични, а сътрудничеството – като интензивно и ползотворно.

Пендаровски и Мета бяха категорични, че доброто политическо сътрудничество трябва да продължи, но акцентът в бъдеще трябва е върху икономиката.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар