След потопа: Разследват има ли причиняване на смърт по професионална непредпазливост

След потопа: Разследват има ли причиняване на смърт по професионална непредпазливост

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Досъдебно производство за причиняване на смърт поради професионална непредпазливост е образувала Окръжната прокуратура в Бургас във връзка с бедствието в Община Царево, при което живота си загубиха четирима души.

Разследването ще бъде проведено всестранно, обективно и пълно. Това заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев пред БНР. Досъдебното производство е по член 123 от Наказателния кодекс.“Това е престъплението, при което наказателна отговорност се носи от лице, което е причинило смърт на другиго или други лица, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, т. нар. смърт поради професионална непредпазливост”, обясни прокурорът.


Предвиденото наказание за подобно престъпление е затвор от 1 до 6 години.

Извършени са огледи на моста, където бяха намерени телата на съдия Мария Москова и дъщеря ѝ. Използван е високотехнологичен дрон, което е безпрецедентно в нашата работа досега, подчерта Чинев.

“С негова помощ успяхме не само да проникнем във вътрешността и под съоръжението най-вече, а освен да заснемем с висока резолюция и качество и да регистрираме отстояния, които са ни нужни с оглед на бъдещата техническа експертиза”, добави той.

По думите му предстои назначаването на тройни или петорни експертизи, чието изготвяне ще отнеме месеци. Продължават и разпитите на свидетели. Извършени са съдебно-медицинските експертизи и аутопсиите на загиналите.

В момента на фокус е мостовото съоръжение, но разследването може да бъде разширено и да включи състоянието на речните корита и деретата.

Във всеки един момент може да бъде пременена и правната квалификация според обема, вида и съдържанието на събраните доказателства, посочи още окръжният прокурор на Бургас.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар