След почистване от графити, истинската фасада на НДК отново се вижда (снимки)

След почистване от графити, истинската фасада на НДК отново се вижда (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работници от Столичната община почистват сградата на Националния дворец на културата (НДК) от графити. 

Снимки от почистването ВИЖТЕ ТУК >>> 

Започна почистването от графити и драсканици в София (снимки)

Началото на дейностите по почистването обяви преди два дни кметът на София Васил Терзиев. “В разговорите ми с хора те най-често споделят, че драсканиците по сградите, липсата на осветление, разбитите тротоари и дупките по улиците са това, което очакват да се промени в града”, отбеляза той във Facebook. По думите му София не заслужава да прилича на “гето с надраскани фасади”.

“Този ангажимент поех още в кампанията. Отношението към София да е различно, градът да бъде чист, подреден и зелен. Докато основният публичен разговор е размяна на политически обвинения, грижата за града и изпълняването на обещания не спират”, добави кметът.

“Започнахме с почистването на едно от емблематичните за София места – НДК. Ще възстановим вида на характерния врачански камък, с който е облицован НДК и който до този момент отговарящите за поддръжката фирми не са успявали да почистят”, обяви още Терзиев. Той посочва, че върху Националния дворец на културата периодично са нанасяни пластове фасадна боя, за да заличат драскането със спрейове и замърсяването.


Снимка: Facebook/Васил Терзиев

“Проведохме разговори с ръководството на НДК и се разбрахме заедно да върнем приветливата среда около най-оживеното място в града, където всекидневно се провеждат събития и концерти, идват хора от цялата страна, а децата на София се събират, играят, общуват”, каза още Терзиев, като изрази надежда мястото да бъде пазено чисто от софиянци и гостите на града. Той се ангажира и за засилване контрола и видеонаблюдението около вече почистените места, “така че на заловените нарушители да се търси цялата предвидена в закона отговорност”. 

Междувременно продължава и почистването “на загрозените подлези, стени и фасади на обществени сгради”, както ги определи Терзиев. Според него да рисуваш със спрей върху фасадите на обществени и жилищни сгради може да бъде изкуство, но може и да е обикновен вандалски акт. Той добави, че разликите между графити и драсканиците са видими. “Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството, и то да бъде част от облика на града ни. Да превърнем София в столица на градското изкуство”, призова още кметът. 


Снимка: БТА, Благой Кирилов

За дългосрочно справяне с драсканиците, градските власти се срещат и с графити организации, за да очертаят “съвместно адекватни мерки, които удовлетворяват всички страни”. Предвижда се създаване на легални места за практикуване на този вид изкуство в градска среда, “както е в много други европейски градове и столици”, посочи Терзиев.

Той добавя, че с решение на Столичния общински съвет през февруари 2023 г. са одобрени няколко пространства за разполагане на специални стени, но такива до момента не са изградени. Единствените свободни зони за графити са подлезите на естакадата около гара “Подуяне” и стените под моста “Чавдар”, където този уикенд се провежда графити фестивалът Sofia Urban Art. “Ще анализираме одобрените локации в някои паркове и градини в София и в диалог с графити организациите ще набележим допълнителни. Така ще разширим възможностите за артистите да изразяват себе си, без да се притесняват, че извършват нещо нередно и нарушават закона”, обясни Терзиев.


Снимка: БТА, Благой Кирилов

Той призова и всеки гражданин, който стане неволен свидетел на подобни вандалски действия, да сигнализира незабавно органите на реда. “От всеки един от нас зависи дали София ще бъде красив и вдъхновяващ град и дом. Вярвам, че заедно можем да създадем общност, в която талантът и изкуството ще спечелят битката с безразличието и разрухата”, добави Терзиев.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар