След приемането ни в Шенген: Как децата ще пътуват извън България

След приемането ни в Шенген: Как децата ще пътуват извън България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Декларацията за съгласие на родител за извеждане на дете в страна членка на Шенген може да отпадне след присъединяването на България във въздушното пространство. Това ще се случи, ако до края на март държавата не регулира законодателството, съобщи Нова телевизия.

За да няма неправомерно извеждане на деца, в МВР вече е сформирана работна група, която ще обсъди пътуването на граждани след приемането на страната ни в пространството със свободно придвижване.

Моника Саристова е майка на две деца. Като родител, новината за влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода я кара да се замисли как при липса на паспортни проверки единият родител ще извежда детето извън пределите на България.

“Означава ли, че поради липса на паспортен и граничен контрол, един родител може да изведе децата без знанието и съгласието на другия? Как ще бъде контролирано това, защото досега се подписваха декларации”, попита Саристова.

Летищата в страната вече са готови за преминаването към новия начин на работа. Според указанията, които вече са получили, и ако не бъде променен законът, декларацията отпада.

“Няма да се изисква декларация за съгласие от другия родител. Всъщност, чисто технически, заминавайки за страна от Шенген, не се пресича граница. Пътуването е аналогично на вътрешен полет”, обясни Георги Чипилски, изпълнителен директор на летище Бургас.

От Министерството на вътрешните работи заявиха, че вече е сформирана работна група, която да обсъди необходимостта от евентуални промени в българското законодателство, свързани с приемането на страната в Шенген.

Адвокати припомнят, че след промените в Семейния кодекс от август миналата година, всеки родител може да поиска от съда забрана детето му да напуска страната.

“Ако единият родител има опасения за начина на извеждане на детето, поставянето му в риск при евентуалното пътуване, може да подаде молба в районния съд по местоживеене на детето, с която да изложи своите притеснения и опасения”, обясни адвокат Юлия Раданова.

В момента законът не предвижда решение на въпроса какво се случва, ако след включване в Шенгенското пространство, единият родител не е информиран, че детето му ще бъде изведено извън страната.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар