След публичния натиск от Тръмп: Лидерката на Републиканската партия се оттегли от поста

След публичния натиск от Тръмп: Лидерката на Републиканската партия се оттегли от поста

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателката на Националния комитет на Републиканската партия в САЩ Рона Макданиъл заяви днес, че се оттегля от поста, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това се случва след седмици на публичен натиск от страна на Доналд Тръмп, добавя БТА.

През уикенда бившият американски президент, чийто единствен конкурент за президентската номинация на републиканците за изборите през ноември остана бившият постоянен представител на САЩ при ООН Ники Хейли, спечели с лекота първичните избори на партията си в щата Южна Каролина.

“В исторически план в републиканския Национален комитет се е извършвала промяна, когато е бил излъчван кандидат-президентът ни, и моето намерение винаги е било да спазя тази традиция. Оставам отдадена на мисията да се върнем в Белия дом и да бъдат избрани републиканските кандидати по всички етажи на властта през ноември”, каза в изявление Макданиъл.

Тя благодари на Тръмп и поясни, че оставката ѝ ще влезе в сила на 8 март, за да се даде възможност на републиканския кандидат-президент да избере новия председател на партията. На така наречения Супер вторник (потенциално решаваща дата в борбата за определяне на кандидат-президент на републиканците), който тази година се пада на 5 март, ще се проведат първични избори в петнадедесет американски щата и една територия на САЩ.

Лидерът на републиканците в щата Южна Каролина Дрю Маккисик, който изпълнява функциите на съпредседател на Националния комитет, също заяви, че се оттегля от висшия орган на партията. Ройтерс посочва, че наследникът на Макданиъл ще трябва да се справи със задачата да обедини разцепената на фракции партия 9 месеца преди изборите.

Националният комитет играе значима роля при набирането на средства за предизборните кампании, в популяризирането на партията и в организирането на поддръжниците за митинги. След среща с Макданиъл в началото на този месец Тръмп написа в социалните мрежи, че ще настоява за промени в Националния комитет след първичните избори в Южна Каролина, отбелязва Ройтерс.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар