След първото класиране в Софийския университет: Най-желаната специалност е “Право”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет “Св. Климент Охридски” за учебната 2021/2022 година беше обявен днес. 9747 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище, съобщи пресцентърът на СУ.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е “Право” (редовна форма на обучение). На второ място е “Психология”. Третото място заема специалността “Графичен дизайн”. На следващите места кандидатите са поставили специалностите “Софтуерно инженерство”, “Предучилищна и начална училищна педагогика” (задочна форма на обучение), “Английска филология”, “Връзки с обществеността” (редовна форма на обучение), “Международни отношения” (редовна форма на обучение), “Предучилищна и начална училищна педагогика” (редовна форма на обучение) и “Журналистика” (редовна форма на обучение).

5936 са кандидатите, приети на първия етап на класирането в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платена форма на обучение.

След първото класиране са приети 21 лауреати и 30 първенци на национални олимпиади и състезания.

В срок от 7 до 9 юли 2021 г., включително, класираните от първия етап кандидати имат няколко възможности. Първата от тях е да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията.

Класираните по второ, трето и т.н. желание кандидати могат да се запишат в специалността, за която са класирани от този етап, или да заявят желание за участие в следващото класиране, като депозират дипломата си оригинал за средно образование и попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност. Класираните от първия етап кандидати, които не се запишат в специалността, в която са класирани или не потвърдят желанието си за по-нататъшно участие в следващите класирания, отпадат и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

Записването се извършва в отдела “Студенти” на факултета, в който кандидатите са приети. С цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19, записването на новоприетите студенти ще е по график. Студентите, приети в специалността “Право”, е необходимо при записването си да представят разпечатка с резултата от съответния етап на класирането.

Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. До сградите на СУ ще се допускат само новоприетите студенти, упълномощени лица и придружители на новоприети студенти със специални потребности.

Вторият етап на класирането е на 13 юли. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати ще е от 14 до 16 юли, включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Третият етап на класирането е на 20 юли. Срокът за записването е от 21 до 23 юли, включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар