След серия от катастрофи - отделят пътното платно от това на трамваите по

След серия от катастрофи – отделят пътното платно от това на трамваите по “Цар Борис III”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Столична община предприема мерки след серия от катастрофи по линията на трамвай № 5 – физически оттеделя пътното платно от това на трамваите, съобщи кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си.

“След като възстановихме движението на емблематичния трамвай №5 в края на миналата година, за дни бяха регистрирани 5 пътно транспортни произшествия. Катастрофите са причинени от автомобили, които навлизат по трамвайните линии и засичат мотрисите. Предприемаме бързи мерки, за да ограничим транспортните произшествия по трасето на трамваите по бул. “Цар Борис III”. Ето защо физически ще отделим пътното платно от това на трамваите. Така автомобили няма да могат да навлизат върху релсите”, пише Терзиев.

Вече е възложен проект за обособяването на трасето като фокусът ще е в района от ул. “Райска градина” до ухото в “Княжево”.

По това трасе се движат 3 трамвая – 4, 5 и 11. В пиковите часове средно на всеки 3 минути тук преминава по една трамвайна мотриса. А за да бъде придвижването на софиянци по-кратко, по ремонтираното трасе трамваите се движат с по-висока скорост, обяснява Терзиев.

“Съкратихме времето за пътуване от “Съдебна палата” до последната спирка в “Княжево” с 10 минути – от 31 минути преди ремонта на 21 минути сега. Предстои новоремонтираният участък на релсовия път от кръстовището с бул. “Овча Купел” до ухото на “Княжево” да бъде включен в новата координация за движението, която осигурява “зелената вълна” за трамваите. Това допълнително ще се ускори движението на трамваите по бул. “Цар Борис III”, допълва кметът на София.

Междувременно от днес се затваря за движение участък от локалното платно на бул. “Цариградско шосе” и се променят маршрутите на автобусни линии 73, 84, 184 Н1 и тролей №5. Причината – започва изграждането на стартовата площадка за работа на тунелопробивната машина за строителство на тунелите на участъка от метрото през район “Слатина”. В близост до нея ще бъде изградена и новата метростанция №6 заедно с буферен паркинг за 250 автомобила.

Стартовата площадка ще бъде в близост до локалното платно на бул. “Цариградско шосе”. Във връзка с това се забранява влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на бул. “Цариградско шосе” между ул. “Димитър Моллов” и транспортния изход на “Макдоналдс”.

Движението ще се извършва по новоизграден обходен път, който ще замества затворения участък и ще осъществява връзка на локалното платно и бул. “Цариградско шосе”.

Промените на движението ще продължат в рамките на две години и половина.

Подробности за реорганизацията вижте тук >>


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар