След случая със сноубордиста в Рила: Услуга на 112 ще локализира обадилите се

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Националната система 112 да бъде внедрена нова услуга, която ще показва точното местоположение (координатите) на всеки, потърсил помощ чрез телефон 112, се очаква в рамките на няколко месеца. Това ще реши до голяма степен проблема с търсенето на изчезнали туристи в планината, съобщи директорът на НС 112 инж. Цветомир Цеков, цитиран от “Труд”.


Подновиха издирването на изчезналия сноубордист в Рила

Той обяви това на среща във връзка с трагичния планински инцидент със сноубордиста в района на ски парк “Картала” над Благоевград, на която се събраха представители на различни институции.

В срещата участваха зам.-министърът на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ГД ПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов, директорът на НС “112” инж. Цветомир Цеков, Пламен Василев от Виваком, представител на БЧК в лицето на директора на Планинска спасителна служба Емил Нешев и Красимир Стоянов, председател на сдружение “Пистова спасителна служба”. Там бяха и Димитър Главчев, член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, и Красимир Ципов, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към 44 НС.

Участниците се обединиха около мнението, че данните от мобилните оператори не във всеки случай са достатъчни за точното локализиране. Те предлагат да се потърсят начини за осигуряване на финансиране и да се закупят необходимите модерни съоръжения и да се подсилят технически екипите на терен. Една от тези технологии е бордовата система Lifeseeker, която се монтира в хеликоптер и локализира точно мобилни телефони.

Междувременно два екипа спасители отново се качиха на мястото на падналата лавина при Картала, въпреки че лавинна опасност в района отново беше висока.

Предположенията са, че мъжът е в нея, тъй като там беше засечен и сигнал от телефона му, предаде bTV.

В издирването днес се включи и така наречения реко-скенер, който да улови метални пластини в екипировката или оборудването на изчезналия.

Десет спасители са търсили в района, където най-вероятно е изчезнал мъжът, каза пред журналисти ръководителят на благоевградския отряд на Планинската спасителна служба /ПСС/ Георги Ботев, цитиран от БТА.

Ботев посочи, че теренът е изключително труден, а условията в последните дни допълнително са утежнили акцията.

Акцията обаче ще продължи най-вероятно след около десетина дни, защото предстои затопляне на времето, което прави лавинната опасност висока. За да се осигури безопасността и на планинските спасители, преди подновяване на издирването ще бъдат направени лавинни тестове.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар