След случая

След случая “Тупарев”: Сарафов разпореди цялостна проверка на работата на прокурор Франтишек

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА

След случая “Тупарев”: Сарафов разпореди цялостна проверка на работата на прокурор Франтишек

Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето му по досъдебно производство, образувано през м. май т.г. , заявиха оттам

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди на отдел “Инспекторат” при Върховна прокуратура извършването на цялостна проверка на работата на Димитър Франтишек Петров, прокурор в Софийска градска прокуратура, за периода от 30.06.2021 г. до 28.06.2024 г., съобщиха от държавното обвинение.

“Проверката се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата”, допълват оттам. 

Името на прокурор Франтишек нашумя за пореден път, след като миналата седмица продуцентът и бизнесмен Нико Тупарев беше вкаран в ареста, а скоро след това беше пуснат без гаранция. На 28 юни Софийският градски съд го освободи, като постанови, че няма данни за престъпление.

“Този случай показва защо прокуратурата е институцията с най-нисък рейтинг в държавата. Софийската градска прокуратура се намесва в частен спор”, каза тогава адвокат Любомир Таков, който защитава Тупарев.  

Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през м. май т.г. Многократно административните ръководители на ПРБ и СГП са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, но в същото време следва да се има предвид, че наред с вътрешното убеждение, при произнасяне по наказателно производство, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства”, заявиха от прокуратурата. 

В рамките на ревизията на отдел “Инспекторат” при Върховна прокуратура на работата на прокурор Петров от СГП през последните три години ще бъдат проверени: неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други. 

Проверката следва да приключи с изготвянето на доклад, данните от който могат да послужат за предприемането на последващи дисциплинарни мерки, добавиха от държавното обвинение.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар